28.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Стотици се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Богородица от Бачковския манастир

Стотици миряни се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията.
По традиция, на втория ден на Великден, понеделник, хора от различни краища на страната тръгнаха със светинята до мястото, където е открита в началото на ХVII век, посочва БТА.
„Както на всяка такава лития се молим възкръсналият Христос да благослови целия свят, да го осени с мир, благоденствие, с братолюбие и да направи Господ всички нас по-добри“, каза Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.
По думите му, тази година всички молитви са за мир. Изпитанията ни правят по-силни, обединени и благословени, и в тези моменти се нуждаем най-вече от това да чуем гласа на Христос, който ни говори: бъдете братя, загърбете всички злини и противоборства, бъдете единни, каза още епископ Сионий. По думите му, чудото е нещо насъщно в живота на вярата и църквата, и много хора идват, за да благодарят.
Шествието започна с песнопения от манастирския храм и ще продължи през планината до църквата „Свети Архангели“, намираща се в Клувията, в непосредствена близост до скалната ниша, в която е била скрита светинята.

Print Friendly, PDF & Email