24.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Стопанствата в област Добрич на първо място по нововъведения в България

В област Добрич са сред най-модерните в страната и доста новости в горското стопанство тръгват имено от тях
В края на седмицата ще продължат акциите по залесяване организирани от екипа на ДГС-Добрич, в които активно се включват и доброволци. На 28 и 29 ноември служители на стопанството и граждани ще залесяват край село Орлова могила. Теренът е 20 декара, а дървесният вид е цер.

През тази година, при почвоподготовката и разчертаването на редовете, в стопанството се прилага иновативен подход. След обработката на почвата и смилането на останалите клони и пънове с мулчър, машина засича редовете с GPS и ги разчертава, като по този начин се улеснява работата при залесяването, а и се спазва определеното разстояние в междуредията, за да може след това новото насаждение да се обработва машинно. Директорът на ДГС-Добрич инж. Цанко Николов смята, че това е бъдещето и все повече модерни методи ще навлизат при работа в горите.
Припомняме, че през почивните дни започна залесяването и на 35 декара горска територия край село Пчелино. Доброволци и служители на ДГС-Добрич залесиха част от терена, като през седмицата горските ще довършат започнатото. Експертите от стопанството избраха фиданки акация, за да се подпомогнат пчеларите в района. По предложение на министъра на МЗХГ Десислава Танева, при залесяване в горски територии се използват и дървесни видове, които са в полза на сектор пчеларство.

Print Friendly, PDF & Email