28.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Стартира проектът за строежа на терминал за втечнен газ в Северна Гърция

Терминалът за втечнен природен газ (ВПГ), който се разработва в Александруполис, ще бъде „нов енергиен портал“, който ще помогне на Европа и Балканите да станат по-малко зависими от руските доставки. Това заяви премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис при церемонията по откриването на знаковия проект в Северна Гърция, съобщава електронното издание на атинския вестник Kathimerini.

Терминалът за ВПГ е „фар, изпращащ двойно послание: че с неговото завършване скоро ще можем да се отървем от газа, идващ от руски източници, и че нашите страни поемат обща роля в новата енергийна карта“, добави Мицотакис, обръщайки се към присъстващите, сред които са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, сръбския президент Александър Вучич и премиерите на България Кирил Петков и на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Новият терминал, планиран за пускане през декември 2023 г., се очаква да подсили енергийната сигурност на Гърция и да подобри регионалната й стратегическа роля, като същевременно ще осигури алтернативен маршрут за доставка на природен газ, който не минава през Турция. По този начин се очаква намаляване на зависимостта от руския газ.

Проектът също така ще насърчи по-тясно сътрудничество в Балканския регион в областта на енергетиката.

Премиерът Кирил Петков заяви, че днешният ден ще бъде запомнен в политическата история на България и Гърция като ден на стремежа за икономическа свобода и политическа независимост.

При старта на строителството на терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис Петков благодари на премиерa Кириакос Мицотакис не само за политическата подкрепа, но и за тази, която България получава в настоящия момент, когато Русия спря доставките на природен газ.

По думите на Кирил Петков на руския натиск страните могат да се противопоставят единствено заедно.

„Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници“, заяви на свой ред Мицотакис на церемонията.

Гърция ще може да приеме увеличени количества на втечнен газ и ще покрие не само националния пазар, но ще заместят голяма част от руския газ за нуждите на Балканите. Новите количества ще помогнат да не сме зависими от руския газ, каза още гръцкият премиер.

Print Friendly, PDF & Email