07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Стари мини се превърнаха в саксии и чешми

Стари мини се превърнаха в саксии и чешми във Варна. Варненски рибари намират необичайно приложение и използват стари мини от I-вата и II-рата Световна война за саксии и чешми. Те споделят, че да хванеш мина от години не е необичаен улов.
Рибари от Варна намериха необичайно приложение на стари мини от I-вата и II-рата Световна война.
Те споделят, че да хванеш мина от години не е необичаен улов.
“По една-две мини сме вадили на сезон. Става дума за мини от I-вата и II-рата Световна война”, разказва рибарят Тодор Койчев, предаде Нова.
Някои от рибарите от селището “Карантината” дори са намерили необичайно приложение на една от старите мини, като са я превърнали в чешма.
“Изкарах я 2015-та година. Идеята да направим чешма от нея дойде от мой приятел”, каза рибарят Ярослав Бойчев.
В горната си част чешмата се превърнала и в саксия, в която Ярослав засадил дръвче. Опитният рибар обаче споделя, че не всички стари мини в морето са безопасни.
“Има много снаряди и мини от II-рата световна война. Ако са опасни, някои колеги се обаждат на гражданска защита, за да ги приберат, други остават на дъното и ръждясват, а някои ги взривяват в морето”, обясни Ярослав.
През последните месеци мините в морето станали повече, разказват още рибарите.
“Проблемни са новите технологии. Те са вечни, със сух акумулатор. Те могат да изкарат с години”, казва Тодор Койчев, който също е рибар и наскоро попада точно на такава мина.

Print Friendly, PDF & Email