16.04.2024

Стажът за пенсия поскъпва с 14 лв.

С 13,86 лв. се вдигна цената за купуване на недостигащ стаж за пенсия от 1 януари. От тази дата един месец вече струва 154,44 лв.
Причината е, че от 1 април минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се ще е 780 лв. Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума.
Година стаж ще струва вече 1853,28 лв., а пълните 5 г. (това е таванът недостигащ стаж, който може да се купи) – 9266,4.
Купуването на стаж става все по-използвана опция от кандидатите за пенсия, защото все повече хора в пенсионна възраст имат периоди на безработица в кариерите си. В същото време продължава увеличаването на нужния за пенсиониране осигурителен стаж, докато стане 40 години и за жени, и за мъже.
Всеки може да си купи до 5 г., дори пенсионирането да не му предстои скоро.
За стаж се зачита и обучението в университет, но той също се заплаща. Висшистите могат да купят стаж само за периода на обучението, вписан в учебния план, ако не са работили, докато следват, а жените да не са били и по майчинство. Те трябва да представят и диплома от университета.
Сделки могат да правят и вече навършили възрастта хора, включително за трета категория.
Плащането става по банков път, но трябва да се издаде и удостоверение от поделение на НОИ, за да бъде призната сделката. Този стаж обаче не се ползва за изчисляване на пенсията.

Print Friendly, PDF & Email