09.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Средно със 17% скачат пенсиите на 715 000 пенсионери от октомври

Средно 17 на сто увеличение на пенсиите ще получат 715 000 пенсионери след преизчислението на пенсиите от 1 октомври обявиха от НОИ.
Средната пенсия за страната ще достигне 722 лева при 670 лева спрямо юли.
35% от пенсионерите ще получат средно по 136 лв. увеличение на пенсиите от 1 октомври, след като се приложи модифицираното швейцарско правило. За някои ръстът ще е и 300 лв, за други – по-малък.
Драгомир Драганов – директор на Дирекция „Анализи и планиране“ в НОИ, обобщи:
„За профила на тези хора може да бъде казано, че 80% от тях са с пенсии, отпуснати преди повече от 10 години, с което основната цел на увеличението е постигната – да се даде изпреварващо увеличение през октомври на онези пенсии, които са били отпуснати по-назад във времето и които, поради прилаганите механизми за увеличаване, са изостанали от средния осигурителен доход за страната“.
След като от октомври таванът на пенсиите се е увеличил отново на 3400 лева, само 1056 възрастни няма да получават реален размер на пенсията, а такива с над 5000 лева са само няколко, но това е конфиденциална информация.
През електронните услуги на НОИ хората вече могат да видят и начисленото увеличение, което е в сила от 1 юли.
Директорът на Дирекция „Информационни технологии“ Марин Калчев заяви: „Могат да видят размера, който ще получават на 7 юли“.

Print Friendly, PDF & Email