16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Средни училища и професионални гимназии очакват 1300 ученици след 7-ми клас в Добричка област

57 паралелки се предвиждат в държавния план-прием за новата учебна година след 7-ми клас в средни училища, професионални и профилирани гимназии в област Добрич, около 1300 са учениците, които го завършват тази година. В град Добрич 7-ми клас завършват 759 ученици в 33 паралелки в 21 основни и средни училища. През м.г. учениците са били 699.
„Паралелките са предимно в STEM-профилите, които са насочени към развитие информационните технологии, природните науки, математическите профили” – каза Светлана Василева – началник на Регионалното управление на образованието, на традиционната Панорама на средните училища в Добрич, в която се представят 6 професионални гимназии, 2 профилирани, 5 средни училища, спортното училище „Г. С. Раковски“ и  частното училище „Райко Цончев“. „Панорамата община Добрич прави за това – за да може всеки ученик да направи своя информиран избор” – каза зам.-кметът на община Добрич д-р Емилия Баева.
Василева добави, че при план-приема продължава тенденцията за акцент върху професионалното образование, езиковите паралелки са 5, няма съществени промени в начина на кандидатстване в средните училища и в гимназиите. Тя се надява да няма проблеми с явяването на учениците на националното външно оценяване заради ковид-епидемията. „След като учениците получат своя документ за завършен 7 клас, следва кандидатстването в три етапа – и онлайн, и в центровете, които ще бъдат предвидени”-каза още Василева.

Панорамата на средните училища се проведе в центъра на Добрич и учебните заведения се постараха, както е от няколко години, да я превърнат в атракция. Щандът на спортното училище беше „украсен” с топки и обръчи, а ученички бяха обклекли впечатляващи костюми за гимнастика. Средното училище по изкуствата „Св. Кл. Охридски” беше с цял оркестър и звучаха различни песни. Пред щанда на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина ученици в бели престилки и стетоскопи разказваха за училището. Директорът д-р Светла Тодорова каза, че тази година има нова паралелка „Лаборант”, която ще подготвя кадри за различни лаборатории, включително и за такива за етерично-маслени култури. ”Имаме все повече ученици с всяка година, което ни задължава” – добави тя. Професионалната гимназия по аграрно стопанство посрещаше бъдещите си ученици и родителите с добруджанска пита, подноси със сирене и кашкавал, кошници с плодове. „Добричка област е земеделски район, нуждае се от все повече кадри. Училището разполага със съвременна техника, опитно поле, собствена земя около 1500 дка, където учениците отглеждат пшеница, царевица и слънчоглед. Две от паралелките са дуални” – каза Диана Славова. ДТ

Print Friendly, PDF & Email