04.12.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Средната пенсия скача с 18,6% през 2021 г., достига 488,97 лв.

Ръстът на минималната води до увеличение и на останалите
През следващата година средната пенсия ще стане 488, 97 лв., което е ръст от 18,6%. Това предвижда бюджетът на ДОО за 2021 г.
През тази година средният пенсионер получава 412,28 лв. За разлика от практиката през предишните години, когато увеличението на пенсиите ставаше в средата на годината, сега се предвижда те да скочат още на 1 януари, обясни социалният министър Деница Сачева.
„Пенсиите са основен източник на доходи за голяма част от хората, като броят им се увеличава непрекъснато.
В ЕС ¼ от населението разчита на пенсия. Заради това пенсиите имат голямо значение за предотвратяване на бедността сред възрастните хората“, коментира тя.
От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи с 20% и ще стане 300 лева, което води до ръст на останалите пенсии, които се определят като процент от нея – поради инвалидност, поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест.
С 20% скача и максималният размер на пенсията и таванът ще се увеличи от 1200 на 1440 лева. С 5% ще се осъвременят и пенсиите по Швейцарското правило.
„През тази година заради коронавируса като част от пакета на мерките на правителството пенсионерите получават допълнително по 50 лева на месец, като целта е да се осигури подкрепа на възрастните хора, които попадат в рисковата грипа. Това ще продължи и през първите три месеца на следващата година“, добави Сачева.
dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email