25.07.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Спорът за секретарското място провали консултациите за Районната избирателна комисия в Добрич

Неотстъпчивата позиция на ДПС за това секретар на Районната избирателна комисия /РИК/ да е техен представител провали съставянето й на консултациите, свикани от областния управител на Добричка област Красимир Кирилов. За председател имаше предложения от БСП, ГЕРБ и ДПС. „Искаме председателското място в РИК, което означава, че поемаме пълна отговорност за провеждането на предстоящите избори” – каза председателят на ГЕРБ-Добрич, Красимир Николов. „Досега винаги сме имали съгласието на другите партии за председателското място. Още повече, че ГЕРБ прави за първи път път избори след пълен мандат и като мандатоносител. Така че, отговорността е наша” – добави той. Председателят на БСП-Добрич, Мая Димитрова поиска председателското или секретарското място, като уточни, че отговорността за изборите е на всички партии, не само на ГЕРБ. Ердинч Хаджиев, областен председател на ДПС, постави категорично позицията си, че искат ръководството на РИК да е като този на ЦИК, което означава, че те настояват за мястото на секретар. Ако не го получат, искат позицията председател. От „Воля” също поискаха позицията секретар. „БСП ще приеме представител на ГЕРБ за председател на комисията, ако ние получим секретарското място” – уточни по време на кратката дискусия М.Димитрова От ДПС потвърдиха отново позицията си, че са категорични за секретарското място от „Воля” – също. В опит да внесе разбирателство, областният управител Красимир Кирилов посочи, че има две зам.-председателски места. От „Демократична България” поискаха място за член на комисията.
„Аз събирам домунетите и предложенията, окомплектовам ги с мненията от проведените консултации, и ги ги изпращам в ЦИК, която ще определи служебно състава на РИК-Добрич” – каза областният управител след провалените консултации.
РИК-Добрич, ще бъде от 15 членове. „Съставът на РИК е с общ брой 15 членове, включително председател, двама заместник-председатели, секретар и членове, като съотношението между партиите и коалициите от партии е, както следва: за ГЕРБ – 5 членове, за коалиция “БСП за България“ – 4 членове, за ДПС – 2 членове, за коалиция „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО“ – 1 член, за „Воля“- 1 член, за коалиция „Демократична България – Обединение“ – 1 член. Тъй като партиите и коалициите, са направили предложения за всички членове, на които имат право, общият брой на членовете на РИК става 14 (четно число). Затова парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член на РИК (в случая това е партия ГЕРБ) и РИК става 15 членове“ – обясни Кирилов.
От „Обединени патриоти” поискаха зам.-председателско място.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email