07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Според шефа на ЦРУ

Китай следи какво става в Украйна и си прави сметка за Тайван
Китай внимателно наблюдава развитието на конфликта в Украйна, който се отразява на плановете на китайските лидери за Тайван. Това заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, цитиран от Ройтерс.
В реч на проява на „Файненшъл таймс“ във Вашингтон той каза, че правителството в Пекин е поразено от яростната украинска съпротива срещу руското нашествие и от икономическите последици за Русия. „Смятам, че китайското ръководство наблюдава много внимателно всичко това – цената и последиците на всеки опит да използва сила, за да поеме контрола върху Тайван“, каза Бърнс.
Същевременно той предупреди, че тези събития няма да променят дългосрочните цели на китайския лидер Си Цзинпин за Тайван. „И за минута не си помислям, че това е ерозирало решимостта на Си след време да поеме контрола върху Тайван“, каза Бърнс. Но по думите му развитието на събитията в Украйна „донякъде се отразява на техните (на китайците) сметки как и кога да започнат да правят това (да поемат контрол над Тайван)“.
Китай отказва да осъди войната на Русия срещу Украйна и критикува западните санкции срещу Москва. Няколко седмици преди руската инвазия на 24 февруари Москва и Пекин декларираха „безгранично“ стратегическо партньорство и пред последните години укрепват връзките си в енергетиката и сигурността.
Шефът на ЦРУ предположи, че все пак Китай обезпокоен от репутационните щети, които му нанасят тесните връзки с Русия, имайки предвид „жестокостта“ на военните действия на Путин.

Print Friendly, PDF & Email