21.02.2024

Според ръководството на БСП, „Левицата!” е измислено и несериозно нещо

Ще има широко ляво обединение за парламентарните и местните избори, стана ясно на конференция „Левицата!“ – „За социална справедливост и мир, за преодоляване на неравенствата”, провела се в Пловдив миналата седмица. В нея участваха ръководствата на „Изправи се България”, „Движение 21”, „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ), представители на БСП, както и други леви формации и ляво мислещи експерти и граждански активисти.
Това е втора среща по пътя на обединението на левите сили у нас. Взето е решение, че обединението с името „Левицата!“ ще работи за преодоляване на неравенствата, възстановяване на справедливостта, опазване на околната среда и др. Лидерът на „Изправи се България” Мая Манолова очерта на конференцията четири основни задачи пред „Левицата!” – започване на незабавна обиколка на страната и срещи с хората, общи листи за предстоящите парламентарни и местни избори, създаване на щаб на обединената левица, консолидиране на левите сили в единен ляв политически субект. Според Манолова, събралите се утвърдени и нови лица на лявото имат дълг и ангажимент към реабилитирането на левицата и нейното обратно превръщане в истински автентичен защитник на хората на труда, младите, пенсионерите.„Лявата партия в парламента е пета сила. Т.е. не е сила, а лесно заобиколим фактор, ръководството на която е готово да услужи на всяка от по-големите политически субекти, включително на ГЕРБ и ДПС, срещу които до вчера уж се бореше“ – около това се обединиха участващите на срещата.
Според Манолова, това трябва да е левицата, която да спре войната с президента, която определи като „братоубийствена“ и най-явния знак за безпътицата вляво. Тя добави, че това не е война на левите хора, а на партийния елит „безпринципна и самоунищожителна“ и по думите ѝ тя трябва да бъде прекратена.
Срещата бе модерирана от Костадин Паскалев, а участие взеха още Петър Витанов, Валери Жаблянов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Георги Първанов, проф. Иво Христов, Симеон Славчев и други. Блицрепортерска анкета след членовете и симпатизантите на БСП в Добрич – младите хора и „старите кримки”, както се наричат самите те – дългогодишни членове на БСП, някои отдръпнали се от активна дейнаст, показа, че те възприемат тези приоритети и виждат в обединение на новото движение и БСП гаранция за достойно представяне на левицата на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което, според тях, е от жизнено значение и за политическата стабилност в страната.
Провокирани от тези мнения, потърсихме за коментар члена на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов, който отговаря за Добричка област, с въпрос: „Мисли ли ръководството на БСП за разговори с новото обединение за предстоящите предсрочни парламентарни и последващите местни избори през тази година?”. „Не ме занимавайте с измислени истории. Изпълнително бюро не може да се занимава с толкова несериозно нещо” – каза кратко той. Не пожела да отговори и каква организация ще създава БСП за предстоящите два вида избори. ДТ

Print Friendly, PDF & Email