20.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Според Запада Русия може да обяви война на Украйна на 9 май

epa09834255 Russian President Vladimir Putin attends a concert marking the 8th anniversary of Crimea's reunification with Russia at the Luzhniki stadium in Moscow, Russia, 18 March 2022. Russia in 2014 annexed the Black Sea peninsula, shortly after Crimeans voted in a disputed referendum to secede from Ukraine. EPA/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK POOL

Официални лица вярват, че Путин ще използва символичното значение на този ден, за да обяви или военно постижение в Украйна, или голяма ескалация на военните действия или и двете

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна още на 9 май, ход, който ще позволи пълната мобилизация на резервистите. Това заявиха представители на САЩ и Запада като цяло пред американския новинарски канал CNN.

9 май, който в Русия се чества като Ден на победата, отбелязва поражението на нацистите през 1945 г. Западните официални лица отдавна вярват, че Путин ще използва символичното значение и пропагандната стойност на този ден, за да обяви или военно постижение в Украйна, или голяма ескалация на военните действия – или и двете.

Длъжностни лица работят върху възможен сценарий, при който Путин официално ще обяви война на Украйна на 9 май. Към днешна дата Москва настоява военният конфликт да се определя като „специална военна операция“ и на практика забранява категоризацията на случващото се в Украйна като „инвазия“ или „война“, коментира телевизията.

„Мисля, че той ще се опита да се дистанцира от своята „специална операция“, заяви пред LBC Radio миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс. По думите му Путин „подготвя почвата, за да може да каже: Това е война срещу нацистите и това, от което се нуждая, са повече хора. Имам нужда от повече руско пушечно месо“.

От началото на конфликта Путин непрекъснато представя инвазията в Украйна – страна с президент с еврейски произход – като кампания за предполагаема „денацификация“, описание, отхвърляно както от историци, така и от политически наблюдатели.

Уолъс добави, че „няма да се изненадам…, ако на този ден през май Путин обяви, че „сега сме във война със световните нацисти и трябва да мобилизираме масово руснаците“.

Официалното обявяване на война на 9 май може потенциално да засили обществената подкрепа за инвазията. Освен това, според руското законодателство, това ще позволи на Путин да мобилизира резервисти и наборници, от които – според официалните лица, цитирани от CNN, Русия отчаяно се нуждае на фона на нарастващия недостиг на човешка сила. Западни и украински официални представители изчисляват, че най-малко 10 000 руски войници са били убити във войната, която се води повече от два месеца.

Print Friendly, PDF & Email