13.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Според експерти Путин може да удари Украйна с ирански дронове

САЩ и другите западни съюзници на Украйна трябва да подпомогнат армията на Киев с допълнителни оръжейни доставки с оглед възможната поява на бойни дронове иранско производство в арсенала на руските въоръжени сили. Това заявяват в статия за американското издание „Брейкинг дифенс“ от 27 юли Джон Харди, Райън Бробст и Бихнам бин Талеблу от вашингтонския неправителствен изследователски център „Фондация за защита на демокрациите“ (ФЗД).
Започнали нашествие в Украйна, руските въоръжени сили изпитват в момента недостиг на някои видове оръжия, по-специално безпилотни летателни апарати. По данни на Белия дом обаче президентът Владимир Путин планира да подобри положението, като получи „до няколкостотин безпилотни апарата“ от Иран, се казва в материала.
Засега не е потвърдено, че Техеран и Москва са сключили договор за доставка на дронове в Русия; има обаче споразумение за сътрудничество в авиационното строителство, отбеляза на 31 юли в коментар за статията руското сп. „Военное обозрение“.
„Брейкинг дифенс“ посочва, че Русия разполага със собствени ударно-разузнавателни дронове „Орион“, но до момента е произвела твърде малко от тях, което „ограничава влиянието им на бойното поле“. Според анализаторите от ФЗД поразяващите способности на руските войски могат да нараснат, ако те бъдат снабдени с ирански безпилотни апарати „Шахед-191“ и „Шахед-129“, които могат да носят прецизно насочващи се бомби „Садид“. Те биха осигурили на Русия допълнителни възможности.
Според сп. „Форин полиси“ от 13 юли украинците се опасяват, че руските сили ще унищожават с тези дронове например украинските артилерийски системи за залпов огън „Хаймарс“, производство на САЩ. А експертите на ФЗД посочват, че Русия може да използва иранските дронове за въздушна поддръжка на силите си в Украйна и за установяване на зони, забранени за полети в региона.
Техеран може да предложи на Москва и други безпилотни апарати без въоръжение на борда, които да разширят възможностите на руската армия за разузнаване и наблюдение, както и за действия срещу украинските командни, контролни и комуникационни системи.
Иран притежава освен това различни нападателни „дронове камикадзе“ за еднократна употреба като „Шахед-136“ и баражиращи боеприпаси като „Туфан“ и „Раад-85“. Техеран твърди също, че поддържа в оперативна готовност антирадарни безпилотни апарати. С тези модели руската армия може отчасти да компенсира слабата си способност да потиска противниковата противовъздушна отбрана, потенциално да намали заплахите за руските пилотирани самолети и хеликоптери, поясняват специалистите на ФЗД.
Нещо повече, Русия може да използва ирански дронове от рода на „Касеф-1/2к“ и „Самад 2/3“, наподобяващи крилати ракети с витлов двигател, за да поразява инфраструктура и складове за боеприпаси отвъд линията на фронта, пише „Брейкинг дифенс“.
Затова по съгласуване с Киев Вашингтон и съюзниците му трябва да обмислят начини да подпомогнат украинските сили в противодействието срещу тези ирански дронове. Например да доставят на Украйна допълнително оборудване за радиоелектронна борба.

Print Friendly, PDF & Email