02.10.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Спец прокуратурата погна зам.-министъра, за когото всичко на плажа в Каварна е О.К.

Според неофициално потвърдена информация Красимир Живков е обект на разследване заради вносния боклук от Италия и за участие в организирана престъпна група
Зам.-министърът на екологията Красимир Живков е изведен от дома си и отведен в МОСВ при операция на Специализираната прокуратура. За това съобщи „24 часа“, позовавайки се на botevgrad.com. Според двете издания Красимир Живков е обект на Специализираната прокуратура, вероятно като част от организирана престъпна група, заради вноса и изгарянето на отпадъци от Италия.
Същият е зам.-министърът, който смята, че на плажа в Каварна няма никакви проблеми. Изграждането на незаконни диги с изгребан от морето пясък пред заведение на наемателя и пренасянето му пред хотела на същия наемател, не нарушава законите в България. Акцията е започнала преди 6 часа тази сутрин. Най-вероятно тя е свързана с разследването за трафика на боклук от Италия, преполага botevgrad.com. Източници на „24 часа“ потвърдиха, че става въпрос за вноса на отпадъци от Италия.
Тази дейност е в сектора на Красимир Живков заедно с водите. Зам.-министърът Красимир Живков е отведен заедно с екип от прокурори в сградата на МОСВ в София, където също има акция. Според БНР се касае за организирана престъпна група. Проверява се участието на зам.-министър Красимир Живков в нея. До редакционното приключване на броя още не се знаеше дали Живков ще бъде задържан както Нено Димов, който бе арестуван и обвинен заради водната криза в Перник и престоя месеци в ареста.
Преди дни зам.-министър Красимир Жейнов подписа писмен отговор на журналистически въпрос относно безобразията на плажа в Каварна. Според съдържанието му, на плажа всеки може да си прави каквото иска, защото той няма статут на защитена територия и не е част от резерват. Зам.-министърът се позовава на наредби. В същото време, в Закона за устройство на територията и в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, ясно са указани следните правила. Плажът е изключителна държавна собственост.
Върху него е забранено преминаването, спирането и престоя на тежки машини. За всеки строеж или изкоп с височина/дълбочина над 1 м и големина над 30 кв/м се изисква разрешително от главния архитект на съответната община. Предвидени са сериозни финансови санкции за изброените нарушения. Отговорът на зам.-министъра предизвика нов журналистически сигнал.
Този път до главния прокурор Иван Гешев.
В него се настоява главният прокурор да разпореди проверка по действията и бездействията на зам.-министър Красимир Живков по казуса с незаконната дига върху каварненския плаж и да се произнесе дали те са извършени при спазване на законите в РБългария.
Скандалът с незаконната дига на плажа в Каварна бе разкрит при журналистическо разследване на медийна компания „Добруджанска трибуна“. Оказа се, че непосредствено след местните избори предната есен „неизвестен“ е изградил 200 м дълга и 4-5 м висока дига на част от плажа в Каварна. За нея използвал пясък от морето.
Дигата бе разстлана пред заведение на наемателя – Валентин Николов – Цуци. Самият той декларира, че нямал представа какво се случва на ивицата, за която има договор с Министерството на туризма. Част от този договор е да се грижи за самия плаж. Преди месец багери и камион, отново в нарушение на законите, както при изграждането на дигата, започнаха да я изгребват. Те пренесоха пясъка пред хотела на Цуци, изграждайки втора незаконна дига.
Подчинените на зам.-министър Красимир Жейнов – както и когато са правели проверка есента на плажа в Каварна, отново смятат, че с изброените действия на плажа не са нарушени закони. Остава въпросът защо МОСВ прави проверка за състояние на плаж, който не е защитена територия или резерват, както и защо са мълчаха за незаконната дига месеци наред. ДТ

Print Friendly, PDF & Email