09.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Специалисти: Нападението от ливадна пеперуда в Добричка област не е фрапиращо

Нападението от ливадна пеперуда е засегнало около 259 000. от 853 000. декара със слънчоглед в Добричка област. Увредените площи са третирани, основно с наземна техника, при пълна комуникация с пчеларите. Пострадали са и ограничени площи пшеница – заяви Дарина Василева от отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните В областта са били регистрирани общо три огнища – в общините Добричка и Крушари. „Няма нови нападения, няма нови засегнати площи към момента” – каза директорът на дирекцията Стелияна Генчева.
„Нападните площи от вредителя не са фрапиращи, те няма да повлияят общото производство в региона и страната – да го компрометират и т.н.Площите в Добричко около Телериг, Крушари, в района на Стожер са малко и не са проблемни. Сега ливадната пеперуда е в каламитет, през август ще има още едно поколение, но пък посевите са достатъчно напреднали в развитието си и пораженията ще са по-малко” – каза доц. Галин Георгиев, зав. отдел „Селекция на слънчогледа” в Добруджанския земеделски институт-Ген.Тошево.
Спешно трябва да се предприемат мерки срещу разрасналата се популация и отчитания вече бум на ливадна пеперуда. Към момента най-засегнати са посевите със слънчоглед, но щети в Добруджа е имало и при люцерната, лавандулата, маточината. Очакванията са след слънчогледа, да бъдат засегнати също царевицата, овощните градини и др. Ефективен естествен метод е разпръскването по земеделските площи на естествения враг на насекомото – трихограма (вид малка оса). Проблемът с бума на ливадна пеперуда е засегнал масово земеделски площи край морето и в Добруджа. На места производителите са пръскали с химични препарати, но проблемът не е преминал и тепърва ще се задълбочава – стана ясно на пресконференция на тема „Ливадната пеперуда – бичът на пролетните култури в Добруджа и не само“ в пресклуба на БТА в Добрич. В нея участваха Петко Василев – управител на KWS България и председател на Асоциацията на семенарската индустрия в България (АСИБ), Людмил Стоянов – директор маркетинг и продажби в „Органик инвест био защита“ ООД, Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, и проф. д-р Вили Харизанова – декан на факултета по растителна защита и агроекология в Аграрен университет – Пловдив.
„Трябват комплексни мерки от страна на държавата за справяне с проблема.  Истината е,че бе сигнализирано навреме от страна на земеделските производители, но държавата в лицето на Българската агенция по безопасност на храните, не си свърши работата” – . каза Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „За първи път се сблъскваме с този проблем, а той се усложни от това, че спазваме определени изисквания, като част от ЕС. Тя добави, че тази година има бум на неприятелите по селскостопанските култури и с това си плащаме цената за „зелената“ политика, която се води в сектора. Точно тук трябваше да се намеси държавата, но това не се случи” – подчерта Жекова.
От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и от Националната асоциация на зърнопроизводителите ще настояват за дерогация на опалване на стърнищата и на обеззаразяването на семена на слънчоглед и царевица като мярка срещу вредителите по полетата.ДТ

Print Friendly, PDF & Email