22.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Собственикът не бил обявил „Вера Су“ за потънало имущество

Няма изтичане на товар, който би замърсил района около Камен бряг, където заседна корабът, натоварен с азотен тор
Корабособственикът все още не е обявил „Вера Су“ за потънало имущество. Това каза капитан Валентин Енчев от ИА „Морска администрация“, той посочи, че в четвъртък сутрин се очаква уреждане на правния му статус. Той може да бъде обявен за тотално погубен, тогава ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Има и вероятност корабособственикът да предприеме действия по спасяването му, а такава операция не може да бъде извършена по-рано от април заради метеорологичната обстановка, уверили са от салвидж компанията.
Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха за околната среда и водите.
Няма изтичане на товар от “Вера Су” в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли на флората и фауната в района, заявиха на брифинг представители Морска администрация.
Три са основните версии за наводняването на плавателни съд. От Морска администрация не отрекоха, че има съмнения корабът да е бил умишлено наводнен.
80% от водата в машинното отделение е нахлула през тежката врата на кърмата заради лошо уплътнение. Машинното отделение се е пълнило с дни. Второ предположение е, че е имало пукнатина на преградата между машинното отделение и баластните танкове.
За да се провери дали вода е нахлувала само през не добре уплътнената врата, ще бъде извършен експеримент, като бъде изпомпено количеството от машинното отделение.

Print Friendly, PDF & Email