26.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Сняг покри Светите земи

Сняг покри днес много пътища в Израел – от окупирания Западен бряг до светите места в Ерусалим, след буря, каквато рядко се случва в региона, предаде Франс прес.
След снеговалежа в Атина и Истанбул, връхлетени от изключително силна за Източното Средиземноморие буря, в сряда през нощта и в Ерусалим започна да трупа сняг и деца и младежи се замерваха със снежни топки в Стария град на Ерусалим.
Вчера в Светия град все още имаше снежна покривка и животът течеше по-бавно от обичайното. Много пътища в Северен и Централен Израел бяха блокирани, както и движението в Ерусалим, съобщи полицията. Снегорини разчистват пътните платна, увери тя.
Според метеоролозите снежната покривка в Ерусалим достига 20 см дебелина – рядкост за местните жители, несвикнали да виждат толкова сняг.
Училищата в Ерусалим и Северен Израел отмениха занятията, но ниските температури не попречиха на израелците да излизат навън, за да се любуват на снега, затрупал коли, тротоари и дори светите места в Ерусалим.
Заради студа националната електрокомпания обяви нов исторически рекорд в консумацията на ток. Страната не бе подготвена за лошото време и общественият транспорт незабавно бе спрян, за да се избегнат инциденти.
Западният бряг също на места бе покрит със сняг. Палестинската автономна власт съобщи, че училищата и някои служби ще спрат работа по-рано от обичайното, за да се намали интензивността на движението по пътищата, тъй като колите в региона не са оборудвани с вериги за зимата.

Print Friendly, PDF & Email