26.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Служебният кабинет се отчете за половин година работа

Премиерът се похвали с дейността на министрите си и отчете успехи
Служебното правителство отчeтe дейността си през изминалите близо шест месеца. Премиерът Гълъб Донев и министрите от служебния кабинет представиха резултатите от работата си от началото на мандата до настоящия момент.
„Заварихме държава „на пауза“, в която връзките за взаимодействие бяха прекъснати. Ние сме най-дълго управлявалото временно правителство. Правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие и най-важното – правителство на действията в екип. Най-добрият начин за справянето с неоснователните обвинения и лъжите са резултатите от добре свършената работа. На финала на мандата ни е показваме какво направихме докато другите говориха“, заяви Донев.
Донев отчете „отлично справяне“ с организацията и подготовката на изборите на 2 октомври.
„Тук сме не за да отчитаме дейност, нито да се похвалим, тук сме за да представим резултатите от нашата дейност, която промени животите на българите към по-добро. Резултатите ни се дължат на екипния принцип на работа“, подчерта Донев.
„Отчетността e основен принцип на доброто управление. Този принцип се пренебрегва в дейността на изпълнителната власт, нито едно правителство не е представяло отчет за действията си в края на мандата си“, допълни премиерът.
По думите му според мнозина отговорностите на служебното правителство се изчерпват само с провеждане на предсрочни избори. 
„Една от най-трудните задачи, които ни постави президентът Румен Радев, беше справянето с множеството кризи, в които се намираше страната ни“, отбеляза Донев. 
„Обезпечихме криминалния контингент, така че да елиминираме и намалим до минимум контролирания вот, като по този начин осигурихме честен вот“, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. „Създадохме работна група по киберсигурност към ДАНС, в която участваха служители от ДАНС, както и от Министерството на електронното управление“, припомни служебният министър на вътрешните работи, предаде БГНЕС.
„Освен, че осигурихме честното провеждане на изборите, осигурихме и спокойното му протичане. Открито преминахме през осигуряването на машините за гласуване, разбира се при активна комуникация с ЦИК. За първи път предоставихме достъп до кода на машините за осигуряване на по-голяма откритост и сигурност при отчитането на резултатите. Това е резултат от екипната работа на всички нас“, каза служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.
„Успешното провеждане на изборите в чужбина беше приоритетна задача на МВнР. Работихме в координация с МВР, ЦИК, МЕУ и с всички ангажирани институции“, каза служебният външен министър Николай Милков. „Постоянно усложняващите се законови изисквания към изборния процес, направиха организирането на изборите по-трудно. Но изборите минаха безпроблемно и нямаше нарушения и оплаквания“, добави той.

Print Friendly, PDF & Email