16.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

След 4 януари обсъждат връщането в клас на учениците от 1 до 4 клас

Е-обучение е аварийна алтернатива на присъственото обучение. Най-вероятно епидемичната обстановка в страната ще продължи и през следващия месец. Приоритетни са ни учениците от 1-4 клас за връщане в класните стаи. Това ще бъде обсъдено от 4 янаури.
Това заяви образователния министър Красимир Вълчев по време онлайн среща, организирана от омбудсмана на тема „Проблеми пред дистанционното обучение“ по време на епидемичната обстановка.
По думите му колкото са по-малки децата, толкова по-малко ефективни са обученията в онлайн среда.
Вълчев поясни, че учениците от 5-12 клас ще обмислят варианта да се вземат решения на локално ниво и редуване на присъствено с онлайн обучение.
По отношение на липсата на устройства в училищата, образователният министър уточни, че няма учители, които да не преподават заради липса на устройства.
По думите му в училищата има около 30 000 лаптопи за подпомагане на работата на учителите и учениците в е-обучението.
Министърът поясни, че към момента около 31 000 са децата, които нямат възможност да се включат в онлайн обучението.
Предприели сме действия за закупуване на 108 000 персонални компютъри. Това се бави заради очаквани евросредства, като до момента са доставени около 11 000 компютри.
Във връзка с квалификации на по-възрастните учители, Вълчев заяви, че най-добрият метод е предаването на опит от учители на учители.
Учителите се справиха в онлайн обучението не толкова благодарение на обученията, които са правени, а по скоро от обмяната на опит между колегите си, призна образователният министър.
На въпрос дали ще бъде зачетена учебната година на деца, които не са могли да се включат пълноценно в онлайн обучението, министър Вълчев заяви, че няма предпоставки за това учебната година да не бъде засечена.
Той подчерта, че най-големите предизвикателства са за децата със специални нужди. По думите му центровете за деца със специални нужди, задължително трябва да започнат незабавна присъствена работа като работят с децата индивидуално при спазване на всички мерки.
По отношение на Националното външно оценяване министър Вълчев обясни, че за 4-ти и 10-ти клас то не е задължително, но за 7-ми и 12-ти клас то трябва да с проведе.
Не е проблем да бъдат изключени определен брой теми от изпитните материали, изтъкна той.
Вероятно през март и април ще се направи анализ колко теми да бъдат изключени, допълни образователният министър.
news.bg

Print Friendly, PDF & Email