26.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

След референдум: Мадара остава в община Шумен


Избирателната активност е била 43%
Село Мадара остава в община Шумен. Това показа резултатът от проведения днес референдум. До урните отидоха 381 души, които са 43% от 904 имащи право на глас.
Според данните, представени от представителя на ОИК-Шумен Дилян Нанев, 286 са посочили отговор „Не“ на въпроса да се отдели ли селото от Община Шумен и да премине ли в по-малката Община Каспичан, информира NOVA.

93 души са гласували с „Да“, две бюлетини пък са недействителни.

Това е втори референдум за преминаване в друга община за село Мадара. Пред 20 години жителите гласуваха за преминаване от община Каспичан към по-голямата община Шумен.
Жителите на селото отговаряха на въпроса: „Съгласни ли сте село Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната община Каспичан?“.

Две избирателни секции

– в Основното училище „Панайот Волов“ в Мадара, бяха образувани със заповед на кмета на община Шумен Любомир Христов за допитването. В тях правото си на глас до 20 ч. можеха да упражнят над 900 жители на населеното място.
Според Инициативния комитет за референдума и основния му организатор – кметът на Мадара Неделчо Неделчев, ако селото административно премине към община Каспичан ще се финансира по-добре и ще може да има собствен бюджет.
Повечето местни жители, с които разговаря репортер на БТА днес обаче бяха разединени в мнението си, а според други – нищо няма да се промени и селото ще си остане бедно, с множество проблеми за разрешаване, без значение дали ще се присъедини към община Каспичан.
Жители на Мадара припомниха, че през 2000 г. се е решило селото да премине на административно управление към община Шумен и изразиха недоумение и недоволство от провеждането на настоящия референдум. Други местни жители казаха, че личните им лекари са в Шумен, там има болница, голяма част от тях работят в областния град и до там има транспорт, за разлика от Каспичан.
Община Шумен отделя 14 550 лева от бюджета си за провеждането на допитването.
vesti.bg

Print Friendly, PDF & Email