23.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Скъпи Приятели, имаме приятна изненада

На 9 май е роден нашият многоуважаван председател на ХобиСклуб Иван Тодоров. Нека да го поздравим , той заслужава!
Кой е той? Ето как сам се е представил в една от книгите си: „Конструктор, изобретател на полуремаркета и създател на СНЦ ХобиСклуб. „
Спомням си, че най-напред го видях по местната телевизия, когато поставяше наболелите въпроси за хората с увреждане. По-късно се срещнах лично с него. Никой не може да определи от пръв поглед, че този висок, симпатичен, жизнен човек, вече доста побелял, не вижда. Той е един от хората,, които трябва да са ни пример със силата на духа си, с онова, което правят за другите.
Роден е в Добрич през 1944 г. Завършва тогавашния Механотехникум „М.Ломоносов”. Има три следдипломни квалификации – конструиране на тежкотоварни полуремаркета, промишлена естетика, охрана на труда и трудово право. Той е един от създателите на на бившия Завод за полуремаркета и контейнери. Художник, носител на четири златни медала, на авторски свидетелства от Института за изобретения и рационализации. Със своя екип конструира първото българско високотонажно полуремарке, с най-голям икономически ефект. Много са заслужените награди за труда му на специалист. Човек с авторитет, с признание, с мечти за бъдещето. Книгата на Мая Златева” Живот изпълнен със смисъл”, 2014, ни връща към младостта и надеждите, към радостта от труда.
И един ден през 1988 г. светът пред очите му потъмнява. Няма изход. Бил е в разцвета на силите си. Как се е справил? До него остава Радка, любимата жена, майката на двете му деца Данаил и Зорница, опората му. Любимата му снимка е с осемте внучета – Мартина, Михаела, Самуил,Деница, Радина, Ана Мария, Пагане, Ирника. А вече има и правнук – Найден. Те са продължението, радостта, щастието му.
За Иван Тодоров не може да се говори като за човек, който има само забележително минало, защото той продължава да живее и се раздава.
През 2000 г.той създава и регистрира СНЦ „ХобиСклуб” и оттогава е председател на УС и главен негов двигател. Този човек със силна воля за живот, с изключителна харизма, с неслизащата от лицето му усмивка, умее да постига всичко. Така подкупващо поставя исканията си – не за себе си, а за Клуба, че никой не може да му откаже. Иван Тодоров и Клуба са неделими. Постоянно четем и виждаме снимки за дейността им, отчетена е и в двете му книги „Ретроспекции от живота на ХобиСклуб, 2019 г. и „Видяно със сърцето”, 2020 г.
Пожелавам на Иван Тодоров да е жив и здрав и все така успешно да изпълнява мисията си. За силния духом няма препятствия!
Елена Попова, 9 май 2022

Print Friendly, PDF & Email