28.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Скандал беляза срещата на премиера с представители на превозвачите

Относно заявката за пълна транспортна блокада на 18 май, транспортният министър заяви, че няма да допусне прекъсване на превози
Скандал беляза срещата на премиера Кирил Петков и представители на превозвачите в четвъртък вечерта. Като негово продължение дойде и разпространяването на запис от срещата в социалните мрежи.
Представители на фирмите, които напуснаха обидени срещата и казаха, че премиерът ги е изгонил, разпространиха аудиозапис. Твърдят, че той е направен именно на срещата в Министерския съвет и че един от гласовете на записа, е на Петков, съобщи NOVA.
„Ако искате винаги можете да си тръгнете, това е… По всяко време сте поканени, ако ви е досадно, да излезете – вратата е там”, се чува на записа.
„Не става въпрос дали ни е досадно. Става въпрос за това, че вие сте ни поканили по конкретна тема. В момента разводнявате темата. Вие имате среща в 17:00 часа след това. И въпросите, които ние сме ви поставили, остават без отговор в момента. Така че много ви моля, нека да не разводняваме”, се чува друг глас.
„Повярвайте ми, ако не искате да слушате, вратата е там. Ето я. Зад вас. Няма… Аз решавам тук как ще говоря и какво ще говоря”, казва първият глас.
Вицепремиерът Гроздан Караджов обяви, че министър-председателя е бил многократно провокиран от превозвачите.
Филмът с шантажа на българското правителство приключи. Чудя се защо те (превозвачите – бел. ред.) искат оставки, като последните 3 месеца ние имахме ясни преговори и договорки, и си стиснахме ръцете. Икономическият модел, по който се е работил в автобусния транспорт, е сгрешен.
Това заяви вчера министърът на транспорта Николай Събев, след като в четвъртък превозвачи напуснаха срещата с Петков с мотива, че държавата не е на премиера, а след скандала бе разпространен запис от срещата. От МС коментираха, че за да има запис от работна среща, значи е търсен конфликт.
Чрез публикация във Фейсбук,министърът на транспорта заяви: „В предишните години държавата е раздавала щедро и без много да внимава субсидии и на автобусните превозвачи. Вече има повече контрол, и това доведе до протести. Контролът не е самоцел. Той трябва да спести пари на всички нас и да подреди правилно отношенията в икономиката. Филмът с няколко послушни транспортни фирми на “държавна хранилка“ приключи“, написа Събев вчера.
Пред бТВ вчера той участва в пряко включване след това на Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.
„Държавата ще започне действия по подреждане на разписанията, така че да няма дублиране на разписания, да няма дублиране на финансиране и субсидиране. Г-жа Милтенова представлява част от фирмите, които нямат интерес държавата да има национална транспортна схема. Но ние сме решени, че държавата ще има такава схема и започваме да я подреждаме. Всички автобусни превозвачи и собственици на фирми трябва да знаят, че в лицето на министерството имат гарант за равни условия на пазара“, заяви Николай Събев.
По думите му Милтенова не иска да преговаря. Запитан дали ще я покани на среща в министерството, той отвърна: „Аз искам да поканя легитимни представители на автобусните превозвачи“.
Относно заявката за пълна транспортна блокада на 18 май Събев заяви, че Министерство на транспорта няма да допусне прекъсване на превози.
„Ние винаги сме преговаряли и търсили решения, които да донесат обществена полза“, каза още той.

Print Friendly, PDF & Email