24.07.2024

СКАНДАЛНО! Член на БКП ли разпорежда ГЕРБ да нямат кандадат-кмет в Балчик?

Управляващите трябвало да подкрепят общински съветник от ВМР, срещу което да получат 2000 гласа в Добрич за кмет

Пламен Манушев, който даже не е член на ГЕРБ, скандално е разпоредил ГЕРБ-Балчик да нямат кмет за кандидат на предстоящите местни избори, а листата от 21 общински съветници да бъде редуцирана, като сред 21-те от управляващата партия бъдат добавени 12 номинации на ВМРО. Така управляващата партия ще има обща листа с хората на Красимир Каракачанов. Нововъведението е легендирано като заръка от ген. Бойко Борисов. Последствията от породения катаклизъм остават без коментар на този етап. Единственото сигурно е, че БСП – които също няма да имат кандидат за кмет в Балчик, и ГЕРБ, буквално гарантират четвъртия мандат на ностоящия кмет, въпреки факта, че той е обект на прокурорски разследвания за престъпления по служба. При това – още на първия тур!

Часове преди старта на кампания за избор на местни органи на власт, Пламен Манушев – който не стъпва в родното си Генерал Тошево и принципно живее във Варна, докато е депутат от ГЕРБ-Добрич и без да е член на ГЕРБ, уведомява структурата в Балчик, че управляващите и ВМРО ще участват с една листа за общински съветници. Двете партии ще издигнат общ кмет – настоящият общински съветник от ВМРО Атанас Атанасов. Наско Сот-а. Сделката била срещу общия кандидат в Балчик, ВМРО да дари малко над 2000 гласа, които има в областния град. Там великодушно ВМРО нямало да издигат кандидат-кмет, не, че щяха да имат дори и да го бяха направили.

Самият Манушев не се изненада от острата реакция на общинския председател на ГЕРБ-Балчик –  Илиян Станоев. Последният не обича да се подчинява на неадкватни партийни решения. Манушев обаче, беше потресен като разбра, че поне 12 от партийните активисти в белия град ще последват Станоев, разказаха пред rns запознати отвътре партийци.

Политика и почтенност – даже по изключение не са заедно в Балчик

Тази сделка е толкова непочтена, че трудно в нея биха участвали свестни хора, без значение от коя партия са. Няма логика управляващата партия да бъде лишена от възможността да се бори за кмет в Балчик и да подкрепя Наско сот-а, чиято майчина му фирма години наред охраняваше общински обекти в конфликт на интереси и който стана виден борец срещу кмета Николай Ангелов, след прекратяването на бизнес отношенията между фирмата и общината. Не разбираме защо първоначалната уговорка ГЕРБ и ВМРО да издигнат свои кандидати за кметския стол и да имат собствени листи с кандидат-общински съветници, се реформира в полза единствено на ВМРО. Единственото нормално беше, ако нечий кандидат стигне до балотаж за кмет, и двете партиида го подкрепят, коментират гербаджии. Според тях ситуацията е показателна за наличието на морал в политиката и то в малък град, в който хората не гласуват по партийни пристрастия, а за наложилите се естествено лидери. Същите са против ГЕРБ да впрегне силите си точно за човек като Наско сот-а, който не се радвал на изключително одобрение в района.

Атанас Атанасов, по-известен като Наско сот-а
СНИМКА topnovini.bg

Самият Наско сот-а – атакуван от съпартийците си при номинацията му за областен управител на Добрич поради липса на образователен ценз, няма и никакъв шанс да стигне до балотаж за кмет срещу Николай Ангелов, което подсказва, че Манушев прави всичко възможно настоящият кмет да си остане на поста до живот, категорични са балчиклии.

Липсата на пълна листа общински съветници от ГЕРБ също е в полза на Николай Ангелов. През последните 3 г. именно съветниците от ГЕРБ-Балчик, стъжниха дните на и без друго рядко посещаващия работното си място кмет, бидейки реален коректив на управлението му. Само благодарение на тях Ангелов не успя да хариже 800 000 лв. на местния футболен отбор. Заплахите, отправяни от кмета към съветниците за физическа саморазправа, станаха повод за разследване срещу него. Същият е обект на разследване и за подарените десетки хиляди лева на обвинения по „суджукгейт“ Петър Малджиев, който ги прибра без обществена поръчка, за да спят при него командированите от вътрешността на страната полицаи за летния сезон миналото лято. Правораздавателните органи още не са се произнесли е ли са разходвани правомерно десетки хиляди лева „за обучение на деца, трениращи футбол“ за „запознаване“ с голф-игрището – едно от любимите места за прекарването на работното време на Николай Ангелов, когато той изобщо е в България. И в момента бюджетът на Община Балчик не е гласуван от мини парламента, заради явните противоречия в разходването му.

Репортер на rns потърси последователно Пламен Манушев и Илиян Станоев за коментар по бруталната сделка, при която част от демократично мислещите балчиклии ще бъдат оставени без избор. Манушев, който е известен с дистанцираността си от обществения интерес изобщо не благоволи да вдигне. Така не стана ясно и дали липсата на информация за негово друго партийно членство, освен в БКП, отразява истината. Станоев предпочете да затвори слушалката, след като разбра, че е търсен от журналист.

Мнението и на двамата ще бъде публикувано, ако счетат, че има какво да обяснят на гласоподавателите, привържениците на ГЕРБ и съпартииците си.

30 г. демокрация и 12 г. управление, членове на БКП управляват ГЕРБ-Добрич

Да припомним, че Пламен Манушев е от Ген. Тошево. Мълвата носи, че той не стъпва в родния си град, защото „не бил приет добре“ – меко казано. На последните евроизбори, за които той отговаряше в Добричко, ГЕРБ знаменателно намали гласовете си в полза на БСП и се превърна от първа в трета политическа сила. В родното му Ген. Тошево разликата между двете партии е десетки проценти, което доказва колко работа е свършил същият за партията. Въпреки плачевните резултати – от първа политическа сила – трета, и заканите на ген. Бойко Борисов, че ще „реже до корен“ виновните в Добрич, Манушев продължава да е шеф на партията в региона. Припомняме, че той бе поставен на мястото след скандала с Живко Мартинов, срещу когото има 5 обвинения за престъпления от общ характер. По най-лекото от тях – рекет на местен търговец за 4 тона суджук – по думите на главния прокурор Сотир Цацаров – „уж за премиера“. Момчето от Владимирово, е подсъдимо и до дни Специализираният наказателен съд като първа инстанция ще произнесе присъда.

Дясна ръка на закърмения с идеите на БКП Манушев, от който и днес не разбрахме напуснал ли е, кога и как БКП, който не е счел 12 г. да се идентифицира с ГЕРБ, чийто депутат е трети мандат в момента, е легендарната „незаменима“ Кина Драгнева. Същата беше подложена на абсурдно унижение от съпартийци и пиари, които буквално я направиха за посмешище в града, докато се опитваха да й спасят директорското място в детска ясла. Въпреки лансираната прокоба за апокалипсис след пенсионирането й, не само планетата продължава да се върти, но и детската ясла съществува под управлението на избран с конкурс друг директор.

Преинтересно ще е ако Пламен Манушев се разпорежда извън волята на ген. Бойко Борисов за Балчик – какво ще се случи. Още по-интересно ще е, ако самият генерал е заръчал да се обезличи по този нелеп начин ГЕРБ в белия град.

И в двата случая обаче, ще стане ясно за пореден път, че политиката не просто е мръсна работа, но и, че често сделките са само на принципа „на всяка цена власт“ и волята на избирятеля няма никакво значение. Особено, ако последната схема – ГЕРБ бачкат за Наско сот-а, сработи!

До тогава ГЕРБ из Добруджа ще си мечтаят за резултатите, които им постигаше на избори подсъдимият днес Живко Мартинов! А, Манушев ще се вклрючва с ръкопляскането – по традиция, на чужди успехии поради липса на собствени!

Без поука

На предните местни избори днешната ситуация в Балчик се разигра в Шабла, припомнят запознати. Тогава председателят на ГЕРБ – Цветан Цветанов, заповядал ГЕРБ-Шабла, да подкрепи настоящият кмет – Райна Бърдарова – издигната от БСП. Мотивът – същата му била преподавател в спортната академия. Скандалната ситуация по традиция разрешил ген. Борисов, който разпоредил да бъде подкрепян този, който местната структура издига за кмет. Днес – 4 г. по-късно, номинираният тогава от ГЕРБ-Шабла – Мариян Жечев е единственият избран от ГЕРБ кмет в Добричко.

rns

Print Friendly, PDF & Email