17.01.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Си Ен Ен: Русия обявява след 2 седмици, че има ваксина срещу коронавируса

FILE - In this March 16, 2020, file photo, a subject receives a shot in the first-stage safety study clinical trial of a potential vaccine by Moderna for COVID-19, the disease caused by the new coronavirus, at the Kaiser Permanente Washington Health Research Institute in Seattle. According to results released on Tuesday, July 14, 2020, early-stage testing showed the first COVID-19 vaccine tested in the U.S. revved up people’s immune systems the way scientists had hoped. The vaccine is made by the National Institutes of Health and Moderna Inc. (AP Photo/Ted S. Warren, File)

Москва ще го разгласи, макар да има съмнения в нейната ефективност и безопасност
Русия ще обяви след две седмици, че има готова ваксина за новия коронавирус, макар да съществуват съмнения в нейната ефективност и безопасност, предаде Си Ен Ен в кореспонденция с гриф „ексклузивно“.
Очаква се ваксината да получи одобрение на 10 август или дори по-рано. Тя е разработена от института „Гамалей“ в Москва.
Кирил Дмитриев, шеф на суверенния руски фонд, който финансира разработката, сравнява момента с изстрелването на първия руски изкуствен спътник на Земята през 1957 г., който сварва американците неподготвени.
Русия не е публикувала научни данни за безопасността и ефективността на ваксината и Си Ен Ен прави уговорката, че не може да ги потвърди.
Телевизията посочва и безпокойствата, че изпитанията на ваксината върху хора още не са завършили.
В света в момента се разработват над 100 кандидат-ваксини, шепа от тях са стигнали до последния етап от масови изпитания върху хора и в нито един от случаите учените не гарантират, че те ще завършат успешно.
Докато няколко от кандидатите за ваксина са вече в третата фаза на изпитания, руската още не е завършила втората, посочва американската телевизия.
Руските учени очакват да завършат втората фаза на 3 август и тогава да започнат третата успоредно с ваксинирането на медицински работници.
Руските учени казват, че са разработили бързо ваксината, защото тя е модификация на вече съществуваща срещу други болести. Такъв подход са възприели и други страни и компании.
Такъв е примерът с американската компания „Модерна“, кото започна третата фаза на своите изпитания в понеделник. Нейна основа е ваксина на същата фирма срещу близкоизточния респираторен синдром (MERS). „Модерна“ прави разработката с финансовата подкрепа на американското правителство.
Руското министерство на отбраната каза, че руската ваксина е изпробвана върху войници.
Александър Гинсбург, директор на проекта, каза, че сам се е инжектирал вече с ваксината.
Си Ен Ен цитира руски представители, според които страната ускорява разрешаването на ваксината заради собствените си проблеми с коронавируса. Установените случаи на зараза в Русия са повече от 800 хиляди.
„Нашите учени се съсредоточиха не върху това да бъдат първи, а да защитят хората“, казва Дмитриев, цитиран от Си Ен Ен.
Руските представители казват, че техните научни данни в момента се обобщават и че ще бъдат на разположение за партньорска проверка и публикация в началото на август.
Световната здравна организация казва, че няма одобрена ваксина за МЕRS.
Руското министерство на здравеопазването, което още не е потвърдило датата за одобрение на ваксината през август, казва, че когато тя го получи, ще бъде приложена най-напред върху здравните работници на първа линия срещу коронавируса.
Си Ен Ен отбелязва, че широкомащабни изпитания на кандидат-ваксини в Обединеното кралство и в САЩ напредват, но никой там не се ангажира още с дата, на която продуктът му би получил одобрение.
По-рано този месец Русия отхвърли обвинения, че нейни хакери са се опитали да откраднат данни от развойни центрове за ваксини в САЩ, Великобритания и Канада. Тя отрече и съобщения, че членове на държавния ѝ елит, включително президентът Владимир Путин, са получили предсрочен достъп до ваксината.
clubz.bg

Print Friendly, PDF & Email