29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Силите за сигурност в Беларус застреляха мъж, подкрепял движението за демокрация

Belarusian security officers enter an apartment during a raid in Minsk, Belarus, in a still image taken from video footage and released by Belarusian Investigative Committee September 28, 2021. Video released September 28, 2021. Belarusian Investigative Committee/Handout via REUTERS.

Силите за сигурност на Беларус са застреляли мъж и са арестували съпругата му при операция в жилищен блок в Минск във вторник, съобщи тамошната служба КГБ, предаде Ройтерс.

Мъжът открил огън срещу служителите на реда, като един от тях също е загинал, се посочва в съобщението.

Съветник на опозиционната лидерка в изгнание Светлана Тихановска идентифицира убития мъж като IT специалист в софтуерната компания EPAM Systems, която е базирана в САЩ.

„Твърди се, че той има американско гражданство. Според негови приятели той подкрепял движението за демокрация в Беларус. Съпругата му е задържана, майката е в шок“, написа в Туитър Франак Вячорка.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да се свърже с компанията EPAM systems и американското посолство за коментар.

Държавната информационна агенция Белга съобщи, позовавайки се на депутат, че мъжът се свързвал с опозиционното движение. КГБ не идентифицира убития с име или професия, но го нарече „терорист“ – термин, използван за описание на демонстранти.

„В отговор на законното искане на правоприлагащите служители 31-годишен жител на Минск отказа да отвори вратата на апартамента си и се заключи вътре. Заради т.нар. публичност, той бе сниман“, обяви Следственият комитет на Беларус, който разследва тежки престъпления.

„С оглед на естеството на използваното насилие – въоръжена съпротива от 31-годишния мъж, той бе ликвидиран с ответен огън“, се посочва в съобщението.

Лоялните на президента Александър Лукашенко сили за сигурност смазаха с насилие протестите след оспорваните избори миналата година, като извършваха и претърсвания на жилищни блокове, в които смятат, че се крият демонстранти, отбелязва Ройтерс, цитирана от БНР.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., отхвърля исканията на опозицията да се оттегли и описва протестиращите като престъпници, склонни на насилствен бунт.

Print Friendly, PDF & Email