09.06.2023

.

Силиконови импланти „втора ръка“ се появиха на битака, редом до чайници и чаши за кафе

В социалните мрежи се появиха предположения, че са тези, които Джулиана Гани дари за благородна кауза преди време
Силиконови импланти на битака – допустимо ли е от медицинска гледна точка и защо в социалните мрежи се появиха предположения, че са тези, които Джулиана Гани дари за благородна кауза преди време. Снимки с имплантите, изложени за продан на битака до чашки за кафе, чайници и всякакви премети, обиколиха мрежата, предаде NOVA.
Попитахме специалист доколко е редно да се продават така и може ли да се използват наново вече използвани импланти, дали не е бактериологична бомба. Какви са рисковете обясни пластичният хирург д-р Ильо Стоянов.
„Това просто е някаква трагикомедия. Не знам какво друго да кажа. Принципно не може такива продукти да се продават на битпазар. Те не може да се продават никъде на друго място, освен от оторизирани дилъри на фирмата производител”, категоричен е лекарят. Той подчерта, че всички импланти се водят медицинско изделие. Това е нещо, което бива въведено в организма на пациента. За продажбата им се издават специални разрешителни.
„Един имплант, издавен от пациент А, дори и да бъде стерилизиран според всичките правила на медицината и на хирургията, не може да бъде поставен на пациент Б, защото носи от пациент А генетична информация”, твърди д-р Ильо Стоянов.
„Рисковете са огромни. Рисковете са най-вече за пациента, който евентуално ще си направи операция с такива импланти. Аз искрено се надявам, аз вярвам, че няма доктор на света, който да използва такива импланти, закупени от битпазар или какъвто и да е магазин – да речем супермаркет или бакалия”, каза още лекарят. Той призова пациентите да се доверяват единствено на лекар специалист.
Плеймейтката Джулиана Гани каза в ефира на „Здравей, България”, че не може да потвърди, че това са нейните стари импланти.

Print Friendly, PDF & Email