05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Сега пернатите са господарите на Ботаническата градина в Балчик

В Университетската ботаническа градина в Балчик, противно на очакванията, атракциите са не само през пролетта и лятото, когато различните растителни видове – кактуси, сукуленти, цветя, дървета, превземат вниманието на многобройните посетители, но и… през зимните месеци. Те са декорът на множеството видове птици, които обитават необезпокоявано уникалното царство на растенията, но през студените дни влизат в ролята на главните герои.
„Зимното захранване на пернатите е наша основна гража и практика и то не е мода или каприз” – казва ландшафтният артитект Мариана Димитрова. В храстите, в дърветата, под стрехи могат да се видят синигери, червеногръдки, чинки, сойки, малки и големи пъстри кълвачи, косери, гугутки, свраки. „Едните са от семейство „Врабчови”, другите – от „Кълвачови” – добавя тя. Над 20 са хранилките в Ботаническата градина. Основната храна е сурово слънчогледово семе – небелено, за да могат птиците да си го чоплят сами. „Той им харесва много. С него всеки ден се зареждат над 12 от общо около 20-те хранилки” – разказва Димитрова. Менюто на кълвачите и другите по-големи птици е специална смес от животинска мас и натрошени сурови фъстъци. Като добавка може да има просо или друго семе. Смеската се поставя в останалите хранилки веднъж до два пъти седмично. „Много им е вкусно на птиците. Особено сега, в студените зимни дни, апетитът им се увеличава. Лакоми са дори, хранят се редовно.Кълчачите също започнаха също да харесват слънчогледа и могат да се видят и над тези хранилки.
Подхранването на птиците през зимата е от над 10-13 години – допълва Валя Мажкарова, ръководител на Университетската ботаническа градина в Балчик. „Тя има своето значение за поддържането на биоразнообразието. Храненето им през зимата помага те да останат на тази територия и през лятото, освен това се хранят и с вредните насекоми. Освен че ги опазваме, и ги използваме за борба с вредителите” – обяснява тя. „Семената трябва да са сурови и да нямат никакви овкусители или подправки.В зелените училища обучаваме и учениците как да се грижат за птиците и природата” – добавя специалистът.
„В очакване сме на пролетта, да покарат нарцисите и зюмбюлите, както и лалетата, за да се състои уникалният Парад на лалетата през март и до края на месец април. Най-ранните сортове лалета ще са готови за тазгодишното си представяне в началото на февруари” – разкрива в аванс друга от уникалните атракции на Ботаническата градина Димитрова. В оранжериите сега са само кактусите и тропичните растения, които са топлолюбиви. ДТ

Print Friendly, PDF & Email