27.05.2024

СГС намали от 1 млн. лв. на на 150 и 100 хил. гаранциите на двама по случая NEXO

Софийският градски съд измени мерките за парични гаранции от по 1 милион лева на двама обвиняеми по случая „NEXO“ и ги намали на 150 000 лв. за Т.Н. и 100 000 лв. за К.М., съобщиха от съда. Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.
Така Траян Николов, който е главен продуктов и оперативен директор в компанията, е с гаранция от 150 000 лева, а нейният съосновател и финансов директор – Калин Методиев – с гаранция от 100 000 лв. Остават обаче забраните и на двамата да напускат страната.
Според съда по делото са налице доказателства за създаване на организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари, но няма доказателства, тя да е целяла извършване на финансови сделки без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни.
Заради престоя на делото в съда, който се удължи заради самоотвод на първия съдия-докладчик, Софийският градски съд дава 5 дни допълнително на Николов и Методиев да внесат паричните си гаранции.

Print Friendly, PDF & Email