20.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Световната банка прогнозира най-голямата ценова криза от 70-те години досега

Очаква се цената на газа за Европа да скочи до 111%, това води до поскъпване на торовете с почти 70%, от което ще поскъпне земеделската продукция
Световната банка прогнозира най-силната ценова криза през 2022 от 70-те години на миналия век насам поради скоковете на цената на енергоносителите, металите и храните в новия обзор на пазара на суровини Commodity Market Outlook.
Експертите от Световната банка предвиждат 50% поскъпване на енергоносителите през 2022, а на другите стоки с 20%.
През 2023-24 прогнозата на обзора на Световната банка на пазара на суровини Commodity Market Outlook е за намаляване цената на всички стоки, но очакванията на експертите са за по-високи цени за целия петгодишния период. Отбелязва се, че последиците от войната в Украйна могат да бъдат по-продължителни отколкото при предишни кризи. Накратко – световната икономика навлезе в най-силния ценови стоков шок от 70-те години на миналия век насам. Днес потребителите обаче имат по-малко възможности за замяна на едни с други изкопаеми енергоносители, тъй като поскъпването вече обхваща всички пазарни сектори.
Средногодишната цена на петрола марка Brent се очаква да се покачи с 42% – до 100 долара за барел. Тя ще намалее до 92 долара през 2023 ако спрат прекъсванията на доставките и се увеличи добива на петрол в други страни освен Русия, при по-малък ръст на търсенето.
Commodity Market Outlook предупреждава за опасността от практикуваното сега намаляване на данъци и даване на субсидии вместо вземането на дългосрочни мерки за намаляване на търсенето и насърчаване на алтернативните енергийни източници. Това може само да задълбочи дефицита на доставките и да засили ценовия натиск върху енергийния пазар. А и принудителният преход към по-скъпо струващи търговски модели като промяната на логистиката поради смяна на доставчицине на суровини може да докара продължителна инфлация.
Очакваният през годината ръст на цената на газа – в Европа до 111% – води до поскъпване на торовете с почти 70%. Поради което поскъпва земеделската продукция – включително поради отказ от торове, намаляване на добивите и на предлаганото на пазара. Цената на продоволствията средно ще скочи с 23%. А на пшеницата – над 40%.
Най-силно се очаква да е поскъпването на палмовото масло – с над 45%, което се обяснява с въведената от Индонезия, производител на половината от световния добив, забрана на износа му от страната от 28 април, обяснено с недостиг на вътрешния пазар.
Прогнозата за 2023 е намаляване с 10% на цените на продоволствията чрез нарастване на доставките от пшеница от Аржентина, Бразилия и САЩ.
В променените условия се забавя замяната на изкопаемите енергоресурси с чисти енергийни източници. В значителна степен причината е в скока на цената на необходимите за алтернативната енергетика алуминий – прогнозно поскъпване за годината с 37%, и на никел – ръст от 51% процента. Прогнозата за металите като цяло е поскъпване с 16%, на желязо, мед, никел и алуминий с над 22%, но благородните метали като злато, платина, сребро ще поскъпнат само с 3%.

Print Friendly, PDF & Email