18.06.2024

САЩ: Все още сме против Украйна да атакува територията на Русия с американско оръжие

САЩ, които са основният съюзник на Киев във войната срещу Русия, не искат Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари „на руска територия“, каза вчера говорител на Белия дом, цитиран от Франс прес и БТА.

„Нашата позиция не се е променила на този етап. Нито насърчаваме, нито разрешаваме използването на оръжия, доставени от Съединените щати, за нанасяне на удари на руска земя“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Часове по-рано френският президент Еманюел Макрон изрази мнение, че на Киев трябва да бъде позволено да използва западно оръжие, за да „неутрализира“ военните бази, от които Русия изстрелва ракетите си срещу украинска територия.

„Трябва да им позволим да неутрализират военните обекти, от които се изстрелват ракетите, военните обекти, от които се атакува Украйна“, заяви френският държавен глава на пресконференция заедно с канцлера Олаф Шолц в замъка Мезеберг, близо до Берлин. „Ако им кажем, че нямате право да достигнете до точката, от която се изстрелват ракетите, всъщност им казваме, че ви доставяме оръжия, но вие не можете да се защитите“, посочи Макрон в последния ден от държавното си посещение в Германия. „Но не трябва да им позволяваме да поразяват други цели в Русия, нито граждански обекти“, добави той.

Дебатът дали западните оръжия, доставени на Украйна, трябва да се използват на руска земя или не, вълнува Вашингтон и европейските столици. Най-сдържаните досега, Рим и Берлин, се опасяват от ескалация и разширяване на конфликта, както и от риска руският президент Владимир Путин да използва ядрено оръжие.

„Не искаме ескалация. Това, което се е променило, е, че Русия е адаптирала донякъде практиките си и атакува Украйна от бази в Русия“.

Канцлерът Шолц се изказа по-уклончиво.

„Украйна има всички възможности да го направи, съгласно международното право“, заяви той. „Трябва ясно да се каже, че Украйна е нападната и може да се защити“.

НАТО настоява западните столици да отменят ограниченията, които „връзват ръцете на украинците“, по думите на генералния му секретар Йенс Столтенберг, припомня АФП.

Print Friendly, PDF & Email