30.05.2024

Сарафов подаде сигнал във Висшия съдебен съвет срещу шефа си – главният прокурор Иван Гешев

В сигнала от Борислав Сарафов се твърди за три престъпления, извършени от Гешев, съобщават от СГП

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Това потвърдиха от Софийската градска прокуратура.

В сигнала се твърди за три престъпления, извършени от Гешев, съобщават още от СГП:

– За извършен незаконен запис по телефон с члена на ВСС Йордан Стоев;

– За присвояване и длъжностно престъпление за вилата в Боровец;

– Че е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт”.

В понеделник Сарафов заяви на брифинг, че главния прокурор е превърнал в лична вила почивната база на прокуратурата в зимния курорт Боровец. Регентската вила е емблематична къща, в която са снимани сцени от филма „Тютюн“. „Тя е служебна почивна база на прокуратурата, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите там ползва като свои лични слуги“, добави Сарафов.

По друг от сигналите – аферата „Барселонагейт“, Иван Гешев съобщи на вчерашния си брифинг, че е получил съобщение от колега прокурор, който му е казал, че „г-н Сарафов е казал на еди-кой си, който е казал на еди-кой си, който му е казал, че трябва да прекрати делото „Барселонагейт“ до петък (миналия петък)“. Гешев му отговорил, че не е запознат с това и е уведомил наблюдаващия прокурор от Върховна касационна прокуратура, тъй като делото е на специален надзор, който е обяснил, че делото не може да приключи до септември или до края на годината.

Третото обстоятелство, което Сарафов иска да бъде проверено, е нерегламентиран запис на член на Висшия съдебен съвет. Става дума за телефонен разговор, който главният прокурор, твърди Сарафов, е записал. И което според Сарафов е нерегламентиран запис. Самият Гешев вече каза, че през последните дни е имал многократни разговори с висши представители на съдебната система, с които е дискутирал атаките срещу него. Спомена и за конкретен разговор с член от съдебния съвет, без да споменава името му. „Обадих се на един член на ВСС като разбрах, че прокурорската колегия ми иска оставката. Той ми каза, не съм го чел постановлението срещу теб, дадоха ми го. Просто за да можеш да си подадеш оставката или да те отстраним. Но, по-добре знаеш…имаш семейство“, цитира думите му Гешев.

В деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) е депозиран сигнал от Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор, за проверка на посочени обстоятелства за нарушение на чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България от Иван Гешев – главен прокурор на Република България. Въпросният член гласи: (1)Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Сигналът до съдържа молба за образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев, допълват от ВСС.

Print Friendly, PDF & Email