06.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Руските войски настъпват към Славянск, Украйна вече се смята за член на ЕС, обяви Зеленски

Към момента Русия е окупирала около 20 процента от територията на Украйна, заяви украинският президент
Руските войски в източна Украйна насочват насочват настъплението си към градовете Славянск и Краматорск, съобщи управителят на Донецка област Павло Кириленко.
Към момента Русия е окупирала около 20 процента от територията на Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение към парламента на Люксембург.
Според него фронтовите линии надхвърлят 1000 километра.
Украйна вече смята себе си за част от Европейския съюз“, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.
„Украйна вече е станала де факто член на ЕС“, подчерта Зеленски във видеообръщение към парламента на Люксембург. „Вярвам, че Украйна вече показва с делата си, че изпълнява европейските критерии“, добави той.
„Трябва да попречите на този индивид да разруши европейските ценности“, обърна се към люксембургските депутати украинският президент, явно имайки предвид руския си колега Владимир Путин, но без да го назове поименно. „Ако не успеем заедно да спрем този човек, това ще бъдат мрачни часове – мрачни часове, каквито вече изпитахме през Втората световна война“, предупреди Зеленски.
Той призова за налагането на още европейски санкции срещу Русия и за доставянето на „повече оръжия, модерни оръжия“ на Украйна.
В същото време постоянните представители на страните-членки на ЕС се събраха в Люксембург в опит да намерят решение за деблокирането на 6-ия санкционен пакет срещу Русия.
Унгария отново наложи вето, този път с мотива, че иска руският патриарх Кирил да бъде изключен от ограничителните мерки, след като близо месец поддържаше блокаж заради включеното в пакета петролно ембарго.
Според източник на БНР е имало двустранна среща между Унгария и френското председателство в опит за намиране на решение на проблема.

Print Friendly, PDF & Email