19.04.2024

Руска ракета удари жилищен блок в Донецк, броят на загиналите е 21 души

Над 40 души все още са в неизвестност, а други 73 бяха ранени, каза ръководителят на регионалния съвет на Украйна Микола Лукашчук, сред загиналите е 15-годишно момиче
Жилищен блок в украински град бе ударен от руско ракетно нападение. Броят на загиналите обитатели от жилищния блок в украинския град Днепър, ударен от руска ракета в събота, нарасна до 21 души, съобщиха украински официални лица вчера.
Над 40 души все още са в неизвестност, а други 73 бяха ранени, каза ръководителят на регионалния съвет на Украйна Микола Лукашчук. Сред загиналите е 15-годишно момиче, съобщиха официални лица, след като десетки хора бяха извадени изпод развалините. „Спасителните операции продължават. Съдбата на повече от 40 души остава неизвестна“, каза областният управител Валентин Резниченко. Спасителите се бориха през нощта в опит да освободят жена, блокирана под развалините, след като чуха гласа й, съобщиха от държавната служба за извънредни ситуации.
Ударът унищожи десетки апартаменти в жилищния блок в Днепър, оставяйки стотици хора без дом, каза Кирило Тимошенко, високопоставен служител в президентството.
Украинската армия каза, че блокът е бил ударен от руска ракета X-22, която не можела да бъде свалена.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руският терор може да бъде спрян само с оръжия. Това изявление той направи, след като при руски въздушни удари бяха поразени жилищна сгради в Източна и Южна Украйна и енергийна инфраструктура в много региони на страната, предадоха световните агенции.
„Русия извърши масиран ракетен удар по украински градове. Възможно ли е да спрем руския терор? Да, това е възможно. Можем ли да го направим по друг начин, освен на бойното поле в Украйна? За жалост, не“, каза Зеленски в ежедневното си среднощно обръщение към украинците.
Отново вчера от Москва достигна и коментарна събитията в Украйна. Динамиката на специалната военна операция в Украйна е положителна и действията се развиват в рамките на плана на Министерството на отбраната и Генералния щаб, заяви руският президент Владимир Путин в телевизионно интервю. По-рано тази седмица Русия обяви, че нейните сили са установили контрол над град Соледар в източна Украйна. Киев обаче отрича.
Путин коментира и състоянието на руската икономика, като подчерта, че то е по-добро, не само от прогнозираното от опонентите на Москва, но и от вътрешните очаквания. „Безработицата е на историческо ниско равнище. Инфлацията е по-малка от очакваната и по-важното е, че тенденцията е към намаляване“, подчерта руският президент.
Приз 2022 година руската икономика бележи свиване под тежестта на санкциите, но не в размерите, които прогнозираха повечето икономисти. Прогнозата на руското правителство за настоящата година е за спад от 0,8 процента, отбелязва Ройтерс.

Print Friendly, PDF & Email