01.03.2024

Русия призна за 89 загинали войници при украинската атака на Нова година

Основната причина за случилото се е включването и масовото използване от личния състав, въпреки забраната, на мобилни телефони в района на обсега на украинските оръжия
89 руски военнослужещи са убити при украинското нападение в град Макеевка в новогодишната нощ, съобщи руското министерство на отбраната. Предишните данни бяха за 63-ма загинали. 
Генерал-лейтенант Сергей Севрюков от руското командване съобщи, че комисия разследва случая и от виновните ще бъде потърсена отговорност, но е очевидно, че руските военни са улеснили нападателите: 
„Основната причина за случилото се е включването и масовото използване от личния състав, въпреки забраната, на мобилни телефони в района на обсега на вражеските оръжия. Този фактор е дал възможност на врага да проследи и определи координатите на местоположението на войниците за нанасяне на ракетен удар“.
Ударът е нанесен с реактивна система за залпов огън „Хаймарс“, четири от изстреляните шест ракети са поразили сградата с руските военни в Макеевка край Донецк.
Украйна съобщи за руски обстрел в Запорожие и пожар в града, а също, че нейните сили са постигнали от началото на годината военни победи в областта. 
Президентът Володимир Зеленски заяви, че трябва бъдат увеличени отбранителните мощности на страната му на фона на плановете на Москва да мобилизира още хора.
„Не се съмняваме, че настоящите господари на Русия ще хвърлят всичко, което им е останало, и всички, които могат да съберат, за да се опитат да обърнат хода на войната и поне да отложат поражението си. Ние обаче се подготвяме да разрушим този руски сценарий. Русия мобилизира онези, които иска да хвърли на смърт, ние мобилизираме цивилизования свят в името на живота“.
Всеки опит за нова руска офанзива трябва да бъде провален и благодаря на всички партньори, които разбират това, каза в поредното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. 
Президентът на Турция Реджеп Ердоган е планирал телефонни разговори с колегите си от Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, съобщиха от Анкара. Информацията за предстоящия разговор между Владимир Путин Путин и Ердоган беше потвърдена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. По информация на ТАСС двамата лидери ще обсъдят регулирането на ситуацията в Украйна.

Print Friendly, PDF & Email