29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Русия не поставя ултиматуми на Запада, но иска отговори за сигурността си

epa05873588 Kremlin spokesman Dmitry Peskov attends for the meeting of Russian President Vladimir Putin with Serbian Prime Minister and Serbian Progressive Party candidate for the Serbian presidency, Aleksandar Vucic (both not seen) at the Kremlin in Moscow, Russia, 27 March 2017. EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL

Русия не поставя ултиматуми в преговорите си със Запада, но има нужда от конкретни отговори на притесненията за сигурността си, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.
По думите на Песков Москва е готова да преговаря пряко с Украйна, стига да се изпълнят съществуващите споразумения.
Изказването на Песков е по повод провеждащото се в Брюксел заседание на Съвета НАТО-Русия.
Съветът НАТО-Русия се провежда в Брюксел на фона на изострената обстановка около струпването на руски войски на границата с Украйна.
Заседанието бе предшествано от виртуална среща на министрите на външните работи на Алианса, преговори в Женева между Русия и Съединените щати, както и заседание на комисията НАТО-Украйна.
Засега сближаване на позициите между двете страни не се очертава. Русия настоява да спре разширяването на Алианса, както и той да изтегли оръжията и военните от бившите страни от Източния блок.
Съединените щати заявяват, че тези искания изобщо не подлежат на дебати. Генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг заяви, че трябва да сме подготвени за провал на дипломатическите усилия.
Все пак има индикации, че Русия и Съединените щати могат да се споразумеят за промяна в разполагането на ракетни комплекси в Европа и за мащаба на военните учения.
Последното заседание на Съвета НАТО-Русия се проведе през 2017-та година.

Print Friendly, PDF & Email