30.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Русия назначи за шеф на щаба на сухопътните войски, провалил се в Украйна генерал

Александър Лапин стана началник-щаб, въпреки отправяните срещу него тежки критики от страна на видни ястреби за представянето му в Украйна
Русия назначи генерал-полковник Александър Лапин за началник-щаб на сухопътните войски въпреки отправяните срещу него тежки критики от страна на видни ястреби за представянето му в Украйна, предаде Ройтерс.
Лапин, който преди това беше командир на руския Централен военен окръг, беше подложен на тежки критики миналия октомври от страна на съюзници на президента Владимир Путин, след като руските сили бяха изтласкани от град Лиман в Украйна, който е ключов логистичен център.
Неговото назначение последва други широкообхватни промени в руското военно ръководство в хода на продължаващата от 11 месеца война. Силите на Москва постигнаха значителен напредък в Източна и Южна Украйна, но понесоха поредица от тежки загуби.
След като Русия загуби Лиман през октомври, Лапин беше подложен на тежки критики в публичното пространство от страна на чеченския лидер Рамзан Кадиров и основателя на частната военна групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин. Кадиров каза, че медалите на Лапин трябва да бъдат отнети и той трябва да бъде изпратен на фронта с оръжие в ръка, за да измие своя срам с кръв.

Print Friendly, PDF & Email