16.04.2024

Румънците продължават да са най-многобройните туристи в „Двореца” в Балчик

С богат календар от изложби, фестивали, спектакли културният институт привлича допълнително гости
С 10 000 повече са били туристите в културния център „Двореца” в Балчик през м.г. в сравнение с 2021 г. Те са били общо 201 767 при 191 762 през 2021 г. Най-много са традиционно са румънците – 112 125 възрастни и 5674 деца. Българските туристи са наполовина на румънските. На трето място са поляците. Има и украински туристи. През м.г. са реализирани 3897 нощувки, българите са 1035, а чужденците – 457. „Все още не можем да достигнем нивата на 2019 г., но миналата година беше по-добра в сравнение с 2021 г., поне в приходната част”, каза директорът на културния център Жени Михайлова.
„Мащабен е културният календар за м.г. – 140 събития, представени пред регионална, национална и международна публика”, добавя Михайлова. 2 от големите международни фестивали – етнофестивала и „Мюзик кампус” и през 2022 г. не се проведоха заради мерките за Ковид-епидемията. Проведени са 23 изложби, 2 фестивала, пленерите са 2 международни, 1 национален и 1 арт пленер. Концертите са 11, спектаклите – 7, балети, мюзикъли, опери от операта във Варна – по 2, 1 латинофиеста, 8 прожекции, 1 представяне на книга на естонската писателка и журналистка Наталия Вебер. През м.г. се проведе мащабна научна национална конференция и среща на специалисти от музеи и галерии за добри практики при епидемии и кризи. Предстои през март да излезе сборник с доклади и научни публикации. През м.г. са сключени 59 договора, с туроператори – 24, има 3 меморандума – с Лесотехническия университет, по програма „Еразъм” и с Университета за архитектура, строителство и геодезия. „Имаме много интересна образователна програма за учениците от Балчик и Добричкия регион, в която ще участват музиканти от филхармонии в страната. Целта е да се представи музиката, жанровете й, теорията за нея по нетрадиционен и интересен начин”, обяснява директорът.
Акцент в културната програма на „Двореца” през тази година ще бъде изложбата на златно съкровище на Историческия музей в Панагюрище, което ще бъде показано за първи път пред публика през август. „Това са оригинални златни и сребърни пафти – от 16,17,18 век, които са дарение на музея и в момента се реставрират.Изложбата ще бъде подредена в Каменната зала от 1 август”, казва още Михайлова. И тази година ще се проведе традиционната си изложба по икебана със съдействието на сдружение „Кагецу”. През април в „Двореца” ще бъде показана изложба „Истории в Двореца” – авторска репортажна фотография на събития в културния институт от Марияна Върбанова. Новост е изложбата на уникални бижута на Ангелина Цветкова. Ще бъдат организирани традиционните дни на румънската, италианската, чилийската култура. Тази година за първи път ще се представи и изложба-презентация на розопроизводството „Аромати от България” през юни. Основно през юни ще се проведат традиционните фестивали – международен хоров фестивал „Черноморски звуци”, международният студентски филмов фестивал за късометражно кино „Ранно пиле” и др. На открита сцена в „Двореца” ще се проведе музикален и танцов фестивал „Таланти на 21 век”, организиран от Украински културен форум. С тази организиция „Двореца” планира още и международен фолклорен фестивал „Етно музика и танци” през септември. Ще се представи отново операта във Варна с различни спектакли, опери и балети. Доста артисти от Испания ще представят свои изложби. Изложба на икони ще има през септември, на румънци. „Дворцова мистика” – изложба на картини на фонда на културния център „Двореца”, ще бъде подредена през ноември. Куклените театри са част от културния каленцар през ноември и декември.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email