24.07.2024

Румънското правителство може да падне още през септември

Правителството на Партията на социалната демокрация (PSD) в Румъния изгуби в понеделник мнозинството си в парламента и вероятно ще падне от власт още при първия вот на недоверие през септември, съобщи „Ройтерс“.
Либералната партия ALDE напусна управляващата коалиция и остави кабинета на милостта на опозицията след края на лятната ваканция на парламента. От PSD заявиха, че ще потърсят подкрепа за своето правителство на малцинството от партията на етническите унгарци UDMR, но днес и тя отказа да даде гласовете на депутатите си.
„Позицията ни е ясно, няма да подкрепим това правителство на малцинството. Нямаме и няма да сключваме никаква сделка с PSD, за да им помогнем да се задържат на власт. Няма никаква логична причина да го правим“, коментира за „Ройтерс“ Атила Короди, лидер на UDMR.
Кабинетът на премиера Виорика Дънчила от месеци насам е критикуван от ЕС и САЩ за промените, които извършва в правораздавателната система и за отслабване на наказанията в антикорупционните закони. Стотици хиляди румънци протестират в сняг и пек, а на изборите за Европейски парламент през май жестоко наказаха двете управляващи партии. Подкрепата за социалистите намаля почти наполовина, а либералите дори не успяха да преминат прага, за да получат евродепутат.
Унгарците от UDMR имат 31 национални депутати и можеха да осигурят минимално парламентарно мнозинство за правителството. Но Короди каза, че ще подкрепи кабинет на опозицията до редовните избори догодина, и остави PSD с 25 гласа на депутати под прага за оцеляване на правителството.
Националлибералната партия (PNL) – най-голямата опозиционна сила в страната, потвърди, че подготвя вот на недоверие, а по-малки опозиционни формирования – че ще застанат зад него. Лудовик Орбън, лидерът на PNL, обяви, че събирането на подписи за отстраняване на правителството започва следващата седмица и щом те достигнат 233 депутати, веднага ще бъде внесено искане за вот.
Оттеглянето на ALDE от коалицията стана, след като лидерът ѝ Калин Попеску Търичану не получи подкрепа да е единственият кандидат на правителството за президентските избори през ноември. Въпреки серията от политически поражения премиерът Дънчила получи одобрението на партията си да се изправи срещу популярния президент Клаус Йоханис.
Източник „Дневник“

Print Friendly, PDF & Email