28.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Румъния привика руския посланик

Валерий Кузмин даде обяснения във връзка с публикувана на уебсайта на дипломатическата мисия статия за враждебни действия на НАТО и други изявления на дипломатическата мисия
Румънското външно министерство привика руския посланик Валерий Кузмин във връзка с публикувана на уебсайта на дипломатическата мисия статия за враждебните действия на НАТО и други изявления на дипломатическата мисия, съобщи министерството на външните работи на страната.
На среща с руски дипломат на 11 март държавният секретар по стратегическите въпроси Юлиан Фота „подчерта, че многократното използване от руската мисия на неподходящи, обидни и провокативни изрази срещу Румъния и НАТО е неприемливо“. Румънският дипломат призова руския посланик „да прояви максимална сдържаност в публичните си изявления“ и заяви, че „подобно поведение в публичните комуникации отразява последова’телно неконструктивния подход на посолството към двустранните отношения“.
В статията „За НАТО, която „лае по границите на Русия и е основният източник на дезинформация в света“ се говори за „поток от откровени лъжи, фалшификации, инсценирани провокации и дезинформация, създадени и финансирани от колективния Запад“. По-специално изданието цитира папа Франциск, който в разговор с главния редактор на „Кориере де ла Сера“ Лучано Фонтана на 3 май е казал, че вероятно „лаят на НАТО пред вратата на Русия е довел до реакция от страна на Кремъл“.

Print Friendly, PDF & Email