16.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Румен Радев ще подпише навреме указа за изборите

Парламентарните избори ще се проведат в срок. Това потвърди президентът Румен Радев пред bTV. С това той даде да се разбере, че не е склонен да се съобрази с призивите за отлагане на вота заради епидемичната ситуация.
Държавният глава ще подпише указа навреме, за да бъде обнародван на 26 януари.
Той обаче призна, че ходът на епидемията не може да се предвиди.
В същото време, Радев отново бер критичен към управляващите. Той настоя прокуратурата да разследва всички скандали в държавата еднакво – както чуждестранните шпиони, така и уликите срещу премиера Бойко Борисов.
Припомняме, че министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.
Лаконичен бе държавният глава по темата ще се кандидатира ли за втори мандат и настоя, че няма да действа задкулисно.
Припомняме, че още в началото на месеца, той заяви, че изборите трябва да бъдат проведени в срок – 28 март, с доставени лицензирани машини, всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве.
По думите му за парламентарните избори трябва да бъдат създадени всички необходими условия от държавните органи.
Датата 28 март за парламентарните избори може да бъде преосмислена при някакво извънредно критично развитие на събитията. Това заяви по-късно председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов.
Той подчерта, че по Конституция първата възможна дата за вота е 28 март, а последната – 28 май. Указът, с който държавният глава ще насрочи изборите, ще бъде издаден през януари догодина.
news.bg

Print Friendly, PDF & Email