14.04.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Румен Радев обсъди с международни наблюдатели организацията на изборите

Румен Радев обсъди с международни наблюдатели организацията на изборите
Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаването на доверието към този инструмент на правовата държава. Това заяви държавният глава Румен Радев пред представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които са част от международна мисия за наблюдение на изборите у нас на 4 април.
Президентът посочи, че страната ни е изправена пред предизвикателството за първи път да проведе избори в условията на епидемична обстановка и припомни, че именно в тази връзка е провел поредица от консултации с отговорните институции, здравните власти, парламентарно представените и извънпарламентарни политически формации, граждански организации и представители на българските общности зад граница. Целта е да се вземат мерки както за гарантиране на здравето и изборните права на гражданите, така и за прозрачност на изборния процес.
По негови думи легитимността на всеки избор се състои в масовия вот на гражданите, а доверието на обществото в следващия парламент и правителство е най-големият капитал за тях.
На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с организацията и провеждането на вота. Сред акцентите в разговора бяха създадените условия за поставените под карантина граждани да могат да упражнят правото си на глас; организирането на достатъчно мобилни избирателни секции; затрудненията при обработването на резултатите от едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини; недопускането на висок процент невалидни бюлетини, отчитани при предишни избори у нас; дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и потенциалът за въвеждане на дистанционно гласуване за българите в чужбина.
От своя страна ръководителят на мисията наблюдатели Корийн Йонкър посочи, че това е деветата мисия на ОССЕ за наблюдение на избори в България и увери, че тя ще се ръководи в работата си не от сравнения с предишни избори у нас или с избори в други държави, а от критериите на международната организация в тази област. / news.bg

Print Friendly, PDF & Email