30.05.2024

Румен Радев започва дебата за промени в Конституцията

Президентът стартира консултациите за необходимостта от промени в Конституцията
Първата подготвителна среща на Румен Радев ще се проведе утре, 17 декември. Тя ще бъде с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност.
Припомняме, че намерението си да инициира дебат по промени в Конституцията държавният глава анонсира още по време на втория тур на местните избори и потвърди при издаването на указа за назначаване на новия главен прокурор Иван Гешев. Тогава Румен Радев обоснова намерението си с нуждата от реформи в съдебната система, от което зависи просперитета на нацията ни. По-конкретно темата се концентрира в нуждата от промени, така че да се постигне отчетност на главния прокурор.
Междувременно правителството, в отговор на становището на Венецианската комисия. предложи промени в Закона за съдебната власт, с които се конституира фигурата на наблюдаващ главния прокурор независим прокурор. Предложените промени се приеха с недоверие от професионалната общност и дори поискаха оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.
От президентската институция съобщават още, че на 19 декември от 13.00 часа държавният глава ще се срещне с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.
Източник: news.bg

Print Friendly, PDF & Email