26.05.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Румен Радев: Ако аз управлявах България, нямаше да се краде

„Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Откакто ни управлява г-н Борисов, смъртността расте, а България се стопи с 600 000 души“. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос в гр. Елин Пелин, където проведе среща с кмета Ивайло Симеонов и посети иновативна компания, специализирана в производството на соларни технологии.
„Нека ви напомня, че отдавна снех доверие от този кабинет. От години апелирам да се пресекат корупционните схеми, които днес неудържимо изплуват на повърхността“, подчерта държавният глава.
Румен Радев посочи, че е недостойно да се присвояват достиженията на българските медици за справяне с коронавируса. „При толкова много социолози, политолози, журналисти, наети да възпяват министър-председателя, не виждам смисъл сам да се хвали“, коментира още президентът.
В отговор на въпрос за провеждащите се протести в столицата, държавният глава посочи, че българите отстояват своите права със законни средства и органите на реда трябва да уважават техните права. „Недопустимо е да се събират лични данни на мирно протестиращи граждани“, подчерта още президентът.
Кризата засили фокуса върху управленските приоритети и ценности. Парите не могат да достигнат до най-засегнатите и най-слабите, които и преди не са били във фокуса на властта, заяви президентът
България се нуждае от нов стил на управление, който изключва интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато наблюдаваме в момента. У нас има бизнес, който дебелее от крупни обществени поръчки, а напоследък даже няма и обществени поръчки. Това заяви президентът  Румен Радев в заключителното си изказване на дискусията „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България“.
Тя се проведе под егидата на държавния глава с участието на изтъкнати експерти –  икономисти, социолози, юристи, синдикалисти и работодатели. Във форума участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.
„Трябва ни такъв тип управление, който да не допуска еднолично харчене на колосален финансов ресурс, без санкция на парламента“, подчерта президентът и открои като пример изкуствения излишък в държавния бюджет, който се насочва от Министерския съвет там, където е угодно. Нужно е управление с ясни приоритети: благоденствието на българите и на отделния човек, просперитет на държавата, прозрачност, отчетност и отговорност, заяви Румен Радев. Президентът добави, че първата предпоставка да се случи всичко това е всички като общество да намалим прага на чувствителност към своеволията на властта.
Солидарността не трябва да е само по време на криза, посочи Румен Радев и допълни, че без реформа в данъчната политика средствата за социалната и образователната сфера няма да бъдат достатъчни. Според държавния глава гражданите трябва да си поставят по-висока цел не връщане към положението отпреди кризата, а по-висок темп на икономическо развитие и по-висок стандарт на живот.
„Кризата засили фокуса върху управленските приоритети и ценности. Бяха представени редица констатации защо има финансови средства и то в големи размери, но те не стигат до хората. Това е заложено преди кризата. Трябва изпълнителната власт в България да постигне баланс на приоритетите между инвестициите в инфраструктура, в крупни проекти и човешкия капитал“, подчерта още Румен Радев. По думите на президента от ключово значение е защо средствата не достигнат именно до най-засегнатите, най-слабите, пенсионерите, които и преди не са били във фокуса на управлението.
Според държавния глава все още няма баланс между здравни, социални и икономически мерки, но на фона на строгите ограничения, беше отправен  призив за останалите мерки да се почака, „за да не се счупи бюджета на държавата“. „Има хора, които не могат да чакат, защото те нямат никакви резерви. Това забавяне в началото намира отражение сега и трябва да се побърза“, посочи държавният глава и отново подчерта, че ако социалните, икономически и здравни аспекти на кризата не бъдат овладени, тя може да прерасне в политическа криза.
„Предполагам на всички ни омръзна вече и се примирихме като че ли да сме на последното място в Европа, но не заслужаваме да сме там. Тази криза доказа, че ние заслужаваме много по-добър живот. Когато обществото се обедини около обща цел, има солидарност и  единство, ние показахме, че можем. Сега е време да използваме капитала от тази криза и трябва да се използва за решителни реформи, отлагани от много време“, призова Румен Радев.
Държавният глава призова да не се прибягва до „сладките оправдания как „сме били в небивал растеж, но виждате ли, дойде тази криза и оттук нататък да се оправдаваме още сигурно няколко мандата“. България се нуждае от много по-добри условия за инвестиции, особено за българския  бизнес, както и за предсказуема и ясна нормативна база и намаляване на административната тежест.
Президентът открои бързото въвеждане в кризата на електронното дистационно обучение и попита защо и кой има интерес при толкова инвестиции в електронно управление, в България да няма електронно управление? „Има ли интерес някой, който не иска да има прозрачност, отчетност и отговорност? Защото ако имаше електронно управление, много от проблемите ние сега изобщо нямаше да дискутираме“, посочи държавният глава.

Ден преди изявлението на Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова изказа своята позиция по редица въпроси

„Много остро реагира властта на нашето предложение за икономически съвет. Може би има нещо, което трябва да остане скрито – как се разпределят средствата, как се одобряват проектите. Има ли прозрачност за тези 83 млн., които трябваше да се дадат на медиците“, запита риторично вицепрезидентът. Илияна Йотова определи като цинизъм идеята 85% от средствата, дадени на болниците в условията на кризата, да бъдат поискани обратно. Вицепрезидентът припомни намеренията от миналата година на Министерството на здравеопазването да бъдат затворени общинските болници. Илияна Йотова коментира съобщение на здравното министерство отпреди дни за ПСР-тестовете, изисквани при планов прием в някои болници. „Там йезуитски е записано, че това не е задължение на гражданите и така трябва да бъде. Но как мислим за тяхното здраве и за здравето на медиците? На лекарите ръкопляскаме ние, гражданите, а министерство на здравеопазването няма сантимент към тях, здравният министър не успява да защити гилдията“, посочи вицепрезидентът Йотова. „От самото начало се опитахме да предложим добри решения. От първия момент беше направен опит президентската институция да бъде изолирана. Недопустимо е държавният глава, който и да е той, да научава от медиите за решението за въвеждане на извънредно положение“, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът заяви, че всяко предложение от президентството е било критикувано злостно, а след това властите са предприемали именно начертаните от него стъпки. „Пошло е, когато тревогите на хората се използват за политически цели. Бумеранговият ефект е неминуем“, подчерта Илияна Йотова.
„Щабът свърши много добра работа в първите седмици на кризата. Във време на война, както постоянно се говори, попитахме генералите – медиците, тези, които водят войната на първа линия. Но всички факти говорят, че разривът между проф. Мутафчийски и правителството е пълен“, заяви Илияна Йотова.
Вицепрезидентът коментира и промяната на формата на ежедневните сутрешни брифинги. „Нямаме нужда от тази подробна статистика в стил „Информбюро“. Изчезнаха медиите от сутрешните брифинги, сякаш са неудобни въпросите им“, отбеляза Илияна Йотова.
Никой политик не трябва да живее с чувство на непогрешимост – така вицепрезидентът коментира изказванията на премиера отпреди дни. „Няма ръководител на държава, който да не е покачил рейтинга си в тази криза, и това е нормално в ситуация, в която хората имат нужда някой да гарантира живота им“, заяви Илияна Йотова.
Политическата отговорност за участието или неучастието на финансовия министър се носи от премиера. Наказателната част е в ръцете на други власти. Така вицепрезидентът коментира казуса Васил Божков – Владислав Горанов. „Жалко за българския спорт и за българския футбол“, добави Илияна Йотова. (ДТ)

Print Friendly, PDF & Email