30.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Роботи навлизат смело в кухните на ресторантите в Добричко

Компенсират недостигащия от години персонал
„Ногодишните празници минаха на макс. Всички ресторантьори, които отвориха заведенията си, баха изключително доволнит. Отчитаме около 17 процента ръст на продадените куверти и пакети в заведенията и хотелите в Добричка област в сравнение с м.г.”, каза Димитър Димитров, председател на Регионалната браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.
Той казва още, че в момента голяма част от обектите по Северното черноморие са в ремонт, а паралелно се провеждат обучения на персонала. „До края на миналата година записванията за тазгодишния сезон вървяха слабо, въпреки че за хотелите в Добричкия регион имаше отстъпка до 15 процента и повече. През януари отстъпките са по-малки, но пък активността се е вдигнала малко, защото реално никой по празници не мисли за предстоящи почивки. През март-април очаквам повишаване на записванията. Разбира се, отчитаме несигурността заради войната в Украйна, която много влияе на туристическия бранш. Въпроки това, очакванията в бранша са за много добър летен сезон. Това зависи и от времето, надяваме се да е подходящо”, обяснява специалистът.
Проблемът с липсата на достатъчно персонал в туристическия бранш за почти всички позиции е постоянен. „Успоредно с тази реалност обаче, упорито в кухните на заведенията се въвеждат роботи, които навлизат масово в областта на храненето и заместват голяма част от липсващия персонал. Вече в обектите по Северно черноморие навлязоха много такива машини. И в обекти в Добрич вече има въведени в действие 4-5 робота. Машините са от най-ново поколение, готвят много ястия наведнъж, без да ги смесват и без намесата на майстори-готвачи. Предвиждаме от асоциацията да направим презентация пред бранша в най-скоро време”, съобщи Димитров.
„В хотели в Балчик, Кранево и Албена има настанени бежанци, но те си плащат. Тези, които нямат средства, доколкото имам информация, са настанени в държавни бази. Отпуснатите от правителството 15 лева за бежанец при постоянната инфлация не стигат доникъде”, добавя той.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email