28.05.2024

Рибарската общност не приема приетия на първо четене в Народното събрание закон за поставяне на ВЕИ в морето

„Рибарската общност по Северното черноморие е категорично против Закона за енерия от възобновяеми източници в морските пространства във варианта, както е приет на първо четене в Народното събрание вчера”, заяви Емил Милев, председател на риболовно сдружение „Черноморски изгрев” . „Поканени сме на кръгла маса на 6 февруари и се надяваме позицията на рибарите да бъде взета предвид. След това ще мислим да протести. Подкрепяме и икономиката на страната, и зелената енергия, но искаме този закон да бъде съобразен с нашите риболовни полета. Прекалено ни е бедно морето, малка е ивицата, в която работим, и сме категорично против да бъдем ограничавани още”, добави той.
Гласуваният вчера закон на първо четене разбуни рибарската общност по Северното черноморие.В България рибарите са над 150 000 души, по Северното черноморие са около 30 000 – 40 000, според Виктор Лучиянов, рибар от Балчик.
„Притесненията сред рибарската общност са свързани най-вече с това, че не е организирана широка публична дискуси. Никой не е поискал мнението за рибарската общност за начинание, от което зависи поминикът им. .Важно е да имаме и конкретика за местата, където ще бъдат поставени ВЕИ-тата”, каза Нелко Йорданов председател на местната инициативна рибарска група „Шабла-Каварна-Балчик”. Според него, рибарите се интересуват най-вече от това къде ще бъдат разположени съоръженията.”Ако те са разположени в полета в морето, където традиционно се извършва риболов, най-вероятно рибарската общност ще иска да разбере детайлно режимите на достъп, както и да чуе мнението на научните среди за влиянието на тези съоръжения, за да може да се формира информирано мнение.Засега отношението на рибарите е по-скоро негативно”, добави той.
„Ако този законопроект се реализира по начина, по който е описан, това означава, че ще гледаме риба от Черно море само на снимки и най-вероятно ще я сънуваме”, алармира рибарят Виктор Лучиянов, председател на Общинския съвет в Балчик. „Ще дам пример, като сложиха вятърните паркове и соларните панели в полетата на Добруджа по пътя на птиците „Виа Понтика”, изчезнаха пъдпъдъци, бекаси и други традиционни птици, които бяха много. Същото ще се случи и с рибите – сафрид, карагьоз, лефер, паламуд, цаца, хамсия и т.н. Вибрациите смущават естествения им хабитат и те ще си намерят друго място. Такива съоръжения трябва да бъдат достатъчно навътре в морето”, добави Лучиянов. Той е сигурен, че този закон ще предизвика много протести след рибарската общност в крайморска Добруджа, които ще бъдат подкрепени и от много други хора, които не са рибари. Сред рибарите се говори, че, що се отнася до този закон, „мачът е свирен”. „От известно време се правят промени в Закона за околната среда, които биха улеснили поставяне на ВЕИ в морето”, добавят те. ДТ

Print Friendly, PDF & Email