25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

РЗИ-Шумен с прояви за Международния ден за съпричастност със засегнати от ХИВ/СПИН

Регионалната здравна инспекция – Шумен ще отбележи 15 май – Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ с кампания на регионално ниво под мотото: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме“.
Тя се открива с безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции (хепатит B, C и сифилис). До 20 май желаещите могат да се изследват в РЗИ – Шумен, ет. 2, ст. № 11 от 9,00 ч. до 16,00 ч. По данни на РЗИ от началото на 2022 г. досега в Шуменска област има един случай на лице с ХИВ инфекция, потвърден в Националната референтна потвърдителна лаборатория по ХИВ в София.
Сред проявите в кампанията, която се провежда в партньорство с БЧК са тренинги по темата ХИВ/СПИН, тематични беседи и обучения по проблемите на ХИВ/СПИН, както и аранжиране на 3 витрини – пред РЗИ, в Диагностично-консултативен център I и в ШУ „Еп. Константин Преславски“. Инициативите ще се проведат в Комплекс за социални услуги „Детелина“, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Шумен и в различни училища в Шуменска област след заявки на медицинските специалисти на учебните заведения.
По данни на Министерството на здравеопазването за м.г. от началото до ноември са открити нови 219 ХИВ-серопозитивни лица, с което регистрираните носители на ХИВ в страната от 1986 г. са общо 3 702. Близо 93% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 5,5 % – при инжекционна употреба на наркотици.

Print Friendly, PDF & Email