31.05.2024

Ремонт на пътен участък и ново отклонение облекчават трафика на ГКПП-Кардам

Поставени са за десетина дни три асфалтови слоя на особено компрометиран участък от около 400 м непосредствено преди ГКПП ”Йовково”- Кардам, прави се и отклонение от около 100. м, което ще бъде с машинни кърпежи, заяви областният управител на Добричка област Здравко Здравков на граничния пункт, докато машините работеха по ремонта. „Отклононението ще облекчи трафика на влизане в България от Румъния. Със съдействието на регионална дирекция „Митници”-Варна, е осигурен още един кантар за обработка на камионите. На денонощие на пункта се обработват около 140-150 камиона”, добави Здравков. Отклонението ще „бъде в действие” до десетина дни и ще е по-лесен вход за България, уточни той. „Ремонтът на участъка от пътя Варна-Добрич-ГКПП-Кардам струва около 330 000 лв., които са в рамките на договора за зимно поддържане и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации, каквато е тази, с оглед на състоянието, в което е намираше участъкът”, съобщи Георги Стратиев, директор на Областното пътно управление.
Ремонтираният участък вече ще бъде само изход, а успоредното на него отклонение ще бъде новият вход на страната.
По данни на агенция „Пътна инфраструктура” през ГКПП „Йовково” годишно минават над 100 000 моторни превозни средства, повечето от които камиони и тирове. Последният ремонт в района е правен през 2004 г. Машините, които правят пътните ремонти, се разминават излизащите от България тирове, които бяха в опашка с дължина от около 3 км, видя репортер.
„Всеки камион минава през проверка на румънските служби на границата, които имат собствени изисквания. От това се получава бавенето и опашките по границата. Този проблем е отнесен за решаване към Министерството на външните работи”, добави областният управител. „Провел съм над 25 срещи в агенция „Митници“, агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да може този необходим ремонт да се случи”, обясни Здравков. ДТ

Print Friendly, PDF & Email