21.02.2024

Реджеп Ердоган внезапно прекъсна TV-интервю, започнаха спекулации за здравето му преди изборите

69-годишният Ердоган е на власт от 2003 г. и му предстои тежка битка на общите избори на 14 май

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, на когото му предстоят най-тежките избори в рамките на 20-годишното му управление, прекъсна телевизионно интервю на живо във вторник вечерта, след като получи пристъп на „стомашно разстройство“, пише европейската редакция на „Политико“.

Ердоган беше интервюиран по турската телевизия, когато програмата беше прекъсната за около 20 минути, след като президентът внезапно се почувства зле извън обхвата на камерата, според Би Би Си.

По-късно той се върна на екрана, обяснявайки, че е страдал от „сериозен стомашен грип“ и е обмислял да отмени интервюто, което започнало с час и половина закъснение, след „интензивна кампания“ в понеделник и вторник.

„Естествено, ние се сблъскваме с подобни проблеми от време на време на фона на такъв натоварен график“, каза Ердоган.

„Слава на Бога, нашият президент е в добро здраве“, написа в Туитър след инцидента говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

69-годишният Ердоган е на власт от 2003 г. и му предстои тежка битка на общите избори на 14 май.

Опозиционната коалиция, съставена от шест партии от целия политически спектър, се обедини зад Кемал Кълъчдароглу, 74-годишен възрастен и опитен политик, който води в социологическите проучвания.

Кюрдският вот, който съставлява една пета от 85-милионното население на страната, вероятно ще изиграе решаваща роля в изборите.

Въпреки че Кълъчдароглу не е официално подкрепен от основната прокюрдска Демократична партия на народите (HDP), тя не е номинирала кандидат за президент, което е в полза на неговата кампания.

Кълъчдароглу, наричан „турския Ганди“ заради крехкото му телосложение и кротко поведение, пожела на Ердоган „бързо възстановяване“, след инцидента по време на интервюто.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще участва чрез видеоконферентна връзка, в церемонията по зареждане на ядрено гориво в първата турска атомна електроцентрала „Аккую“ в Южна Турция, съобщиха от Дирекцията по комуникации към турското президентство. Оттам късно вечерта в сряда опровергаха твърденията, че президентът е получил инфаркт и е в болница и отхвърлиха твърденията за значително влошаване на здравословното състояние на Реджеп Ердоган. Турският президент прекъсна онзи ден телевизионно интервю на живо за кратко заради здравословно неразположение, а вчера отмени планираните си публични изяви по съвет на лекари.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще присъства на днешната церемония по доставка на ядрено гориво в АЕЦ „Аккую“. Руският президент Владимир Путин също ще присъства на церемонията чрез видеовръзка, съобщи миналата седмица Реджеп Ердоган.

Над 99 процента от акциите на първата АЕЦ в Турция са собственост на руската компания „Росатом“ по силата на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през 2010 г.

Вчера започна гласуването на турските избиратели в чужбина за президентските и парламентарни избори в Турция на 14 май. По данни на Висшата избирателна комисия правото си на глас избирателите ще могат да упражнят в 74 държави по света. В България са регистрирани 6 391 турски избиратели.

Print Friendly, PDF & Email