23.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Регионалният исторически музей в Добрич получи поредно ценно дарение от наследниците на актрисата Адриана Будевска в Аржентина

Регионалният исторически музей (РИМ) в Добрич получи поредно ценно дарение от наследниците на актрисата Адриана Будевска в Аржентина. Това съобщи д-р Кремена Митева, гл. уредник в Дом-паметник „Йордан Йовков“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Музеят поддържа връзка с наследниците на Будевска от десетилетия. Ново издание зад граница за нея ще обогати фонда на РИМ – Добрич.
„През 2018 г. в Буенос Айрес е отпечатана на испански език книгата „Чудото на българския театър. Адриана Будевска Ганчева (1878 – 1955). Актриса в театъра (1899 – 1924)“. Неин автор е Гилермо Карлос Ганчев, внук на Будевска. Изданието излиза в съществуващото вече 27 години в Буенос Айрес издателство Dunken. Книгата повтаря почти напълно юбилейния сборник „Адриана Будевска (1899 – 1924)“, отпечатан в София през 1925 г. Допълнена е и с още няколко спомена. Сред авторите на мемоарните текстове личат имената на пр
др. Освен личността и театралната дейност на актрисата книгата представя накратко и творческата работа на нейния съпруг – актьора Христо Ганчев, починал от тиф по време на Балканската война през 1912 г. Изданието е илюстрирано и с някои неизвестни снимки от личния архив на семейството“, разказа д-р Митева.
За първи път на испански език излиза книга, която разказва за двама от създателите на българскоя национален театър – Адриана Будевска и Христо Ганчев. Така не само българската общност в Аржентина, но и всички испаноговорящи имат възможност да надникнат зад завесата на театралния живот у нас от първите десетилетия на ХХ век.
„Затова изданието е изключително ценно, тъй като популяризира българската култура зад граница. Книгата е подготвена със съдействието на сестрата на Гилермо Ганчев – Адриана Ганчева, на тяхната приятелка Ружка Митева Николова. Подкрепена е също от приятели и роднини от родовете Будевски и Медникарови“, допълни д-р Митева.
Изданието е представено за първи път на 44-тата международна изложба Панаир на книгата в Буенос Айрес през месец април 2018 г., а през месец август е изложено на специален щанд на празника, наречен „Буенос Айрес чества България“. Книгата е предизвикала интерес не само сред българската общност в Аржентина.
Авторът – Гилермо Ганчев, е първороден син на единственото останало дете на Адриана Будевска – Венелин Ганчев. Внукът на актрисата Гилермо е роден в Буенос Айрес на 2 януари 1944 г. Завършва университет със степен „Лиценциат по криминалистика“. След това защитава докторантура по криминалистика. От 1963 до 1996 г. работи в Аржентинската федерална полиция. Излиза в оставка с чин на главен комисар (отговаря на генерал). Преподавател е по криминалистика в Училището за кадети на Федералната полиция, в Училището за подофицери и в Университета на Федералната полиция. От 1997 до 1999 г. е съветник на ICITAP (International Criminal Investigative Training Assistence) – Програма на Департамента за правосъдие на САЩ в Централна Америка, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Гватемала, Коста Рика и Панама. От 2000 до 2010 г. работи в Дирекция за сигурността на Камарата на сенаторите на провинция Буенос Айрес и след това като технически съветник на Дирекция за сигурността и контрола на Националната камара на депутатите. Излиза в оставка през април 2018 г. след 57 години работа.
„Изключително съдействие в кореспонденцията ни с Гилермо и Адриана Ганчеви ни оказаха проф. Омортаг Будевски и д-р Йорданка Будевска, на които сърдечно благодарим“, посочват от екипа на музея в Добрич.

Print Friendly, PDF & Email