16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич припомня за величието на личността на Г. С. Раковски

Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич припомня за величието на личността на Г. С. Раковски, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Библиотеката предлага на своя „Фейсбук“ профил виртуална ретроспекция, посветена на Раковски.
За потребителите, които ще посетят на място библиотеката тези дни, сектор „Книгозаемане“ представя на читателите витрина с библиотечни документи за живота, творчеството и делото на българския борец за национална просвета, за освобождение от чуждото духовно иго, за национално самоопределение на българския народ, за политическото му освобождение.
На 14 април се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски /1821-1867/ – основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, писател и поет, публицист, журналист, историк, етнограф и етнолог. В експонираната витрина читателите могат да разгледат „Българский въпрос“ с поезия и публицистика на Георги С. Раковски, както и статии на Милен Куманов, Иван Д. Шишманов, Панко Анчев, които анализират от различни гледни точки творчеството на Г. С. Раковски; „Автобиографични трудове“ със съставител д-р Веселин Трайков.
Посетителите могат да се докоснат до най-известното произведение на Г.С.Раковски „Горски пътник“, две издания – „Горски пътник и показалец“ с предговор от проф. М. Арнаудов, от 1925 г. и „Горски пътник“, под редакцията на Петър Динеков от 1942 г. Място във витрината намират и събраните в четири тома „Съчинения“ на Раковски – проза, поезия, публицистика и историография. За личността и характера на Раковски разказват „Родът на Г. С. Раковски“ от Петър Чолов, „Образ невъзможен – Младостта на Раковски“ от Вера Мутафчиева и др.
focus-news.net

Print Friendly, PDF & Email